Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета 10 ползи от кивито

10 ползи от кивито

Суперхрана за вашето здраве

от bezgranici
0 коментар

Кивито има почти три пъти повече витамин С от портокалите?

Кивито е богат на хранителни вещества плод, който може да бъде добър източник на диетични фибри, нискокалоричен е и е известен с високото си съдържание на витамин С. Но това не е всичко: кивито съдържа и хранителни вещества като магнезий, калий, витамин А, витамин С, витамин Е и витамин К.

10 ползи за здравето от кивито

1) Пълен с важни хранителни вещества

В допълнение към техния вкусен, сладък вкус, кивито е пълно с микроелементи като мед, калий, витамин С и фолат.

Медта подпомага поддържането на съединителната тъкан и здравословното производство на колаген . Калият играе решаваща роля в баланса на течностите в клетките и също така е важен за регулирането на кръвното налягане .

Плодовете киви също съдържат изключително голямо количество витамин С , който може да поддържа имунната система и също така функционира като важен антиоксидант в тялото.

2) Доказано е, че благоприятства качеството на съня

Яденето на киви също може да подобри качеството на съня ви. Едно интересно проучване установи, че консумацията на киви в продължение на четири седмици води до по-високо качество на съня при възрастни, които имат проблеми със съня.

Качеството на съня е много важно за вашето настроение, регулиране на теглото и много други аспекти на здравето. Вашата диета може да има голямо влияние върху съня ви по много начини.

3) Семената на кивито съдържат есенциални мастни киселини

Черните семена, открити в кивито, също съдържат малки количества някои здравословни мазнини, по-специално полиненаситени и мононенаситени мазнини.

Въпреки че някои предполагат, че кивито е добър източник на омега 3 мастни киселини, това може да не е напълно вярно. Кивито всъщност съдържа алфа-линоленова киселина, която е прекурсорна мастна киселина на „активните“ омега 3 мазнини,

4) Може да подобри здравето на храносмилането

Едно киви съдържа повече от два грама фибри , които са от съществено значение за здравата храносмилателна система. Учените, които са анализирали вида фибри в кивито, са установили, че този плод съдържа около една трета разтворими фибри и две трети неразтворими фибри.

5) Добър източник на антиоксиданти

Кивито също е добър източник на антиоксиданти, известни като полифеноли . В допълнение към всички витамини и минерали, които обсъдихме, кивито съдържа така наречените фитохимични антиоксиданти като феноли и каротеноиди .

Антиоксидантите помагат за намаляване на вредните ефекти от оксидативния стрес и свободните радикали, за които е известно, че са вредни за цялостното здраве. По-специално фенолите могат също така да намалят риска от определени състояния като заболявания, свързани с възрастта .

6) Може да е от полза за здравето на кожата

Поради своите антиоксидантни свойства, както и ролята си в производството на колаген, витамин С може да бъде особено полезен за много аспекти на здравето, като здравето на кожата и вашата имунна система .

Дерматолозите използват витамин С от десетилетия като локално лечение за постигане на по-светъл и равномерен тен. За щастие само едно киви на ден може да ви помогне да достигнете препоръчителната дневна консумация на витамин С!

Важно е да се отбележи, че както при всяко отделно хранително вещество, повече не винаги е по-добро. Много по-високият прием на витамин С може да действа като прооксиданти (обратното на това, което искаме!), така че умереността е правилният начин.

7) Може да поддържа по-добър метаболизъм.

Като се имат предвид всички хранителни вещества, антиоксиданти, съдържание на фибри плодът киви може да влияе благополучно за  една балансирана и здравословна диета.

Един от най-големите плюсове на кивито е, че е нискокалорично. Можем без угризения да го отнесем към храните с „отрицателни калории“, при чието усвояване организмът губи повече калории, отколкото получава.

8) Може да засили имунната ви система

Както споменахме по-рано, витамин С е от решаващо значение за здравата имунна функция . Витамин С поддържа имунната система, като работи с определени имунни клетки и повишава тяхната антимикробна активност .

Кивито може да подпомогне имунната функция и да намали честотата и тежестта на настинките или грипоподобните заболявания в рисковите групи.

10 ползи от кивито

9) Може да подобри симптомите на астма

Друг начин, по който витамин С може да повлияе на имунната система, е чрез намаляване на респираторните инфекции и симптомите .

Всъщност изследователи, изследващи ползите от този витамин С при деца с хрипове, установили, че консумацията на богати на витамин С плодове може да помогне за намаляване на симптомите на хрипове.

10) Може да бъде полезно за здравето на сърдечно-съдовата система

Научно изследване показва, че консумацията на три плода киви на ден за около 28 дни помага за понижаване на триглицеридите с 15% и съсирването на кръвта с 18%. Ежедневният прием на плод киви предотвратява натрупването на плака и отлаганията в артериалните стени, като предотвратява сърдечно-съдови проблеми.

Има високо съдържание на защитни полифеноли заедно с витамин Е, витамин С и калий, които ефективно поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.

Препоръчани статии

Коментари