Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти 15 интересни факта за фотоапаратите и фотографията

15 интересни факта за фотоапаратите и фотографията

от bezgranici
0 коментар

Фотографията съществува от повече от век и е отличен начин за хората да изразят себе си и да уловят някои от най-добрите моменти от живота си.

Има много забавни подробности за фотографията, които малко хора знаят, затова искахме да споделим някои вълнуващи и интересни факти за камерите и фотографията .

1. Британски учен на име сър Джон Хершел за първи път въвежда термина „фотография“ през 1839 г.

Терминът фотография

– произлиза от гръцките думи phos , което означава „ светлина “, и graphê , което означава „рисуване“ или „писане“.

2.Леонардо да Винчи прави точно описание на физиката, която развива фотографията.
Около 300 години преди същинският процес да бъде изобретен, да Винчи вече е предсказал физиката, свързана с фотографията.

3.Французин изобретил фотографията през 1826 г.
Жозеф Нисефор Ниепс от Франция за първи път се опита да заснеме малки изображения с камера. Той използва хартия, обработена със сребърен хлорид, фоточувствителен химикал.

За съжаление Ниепс не успя да поправи и запази повечето от тези изображения. Но през 1826г. той успява да направи първата снимка.

Като заснема първата снимка върху покрита с битум калаена чиния, разредена в лавандулово масло. Въпреки това, за разлика от съвременните поляроиди, експонирането на снимката е отнемало 8 часа.

4.На 23 август 1966г., апаратът на НАСА Lunar Orbiter 1 прави първите снимки на Земята от орбита на Луната.

Lunar Orbiter 1 е първият безпилотен космически кораб, чиято основна мисия е да картографира и проучи лунната повърхност в търсене на потенциални места за кацане за предстоящите пилотирани мисии на Аполо.

5.Първата цветна снимка излиза едва през 1861 г.
Първата цветна снимка в света идва от три различни снимки, направени през син, зелен и червен филтър. Докато Томас Сътън го приема през 1861 г., Джеймс Клерк Максуел за първи път предлага този метод през 1855 г.

Първата цветна снимка излиза едва през 1861 г.

Първата цветна снимка 

 

6.Гаспар-Феликс Турнашон прави първата въздушна снимка в света през 1858 г.

Гаспар-Феликс Турнашон е френски фотограф и балонист, известен също с прякора „Надар“. Той направи споменатата снимка над долината Bievre във Франция. Образът обаче днес вече не съществува.

7.Най-старата оцеляла въздушна снимка е от 1860 г.

Направено от американския фотограф Джеймс Уолъс Блек, изображението изобразява град Бостън, като използва вързан балон за това.

8.Първият музей на фотографията в Европа е Музей Елизе – Musée de l’Élysée.

Разположен в Лозана, Швейцария , музеят все още стои днес от основаването си през 1985 г.

9.Първата система за подводни камери е създадена през 1893 г.

Френският учен Луис Бутан за първи път представя подводната камера през 1893 г. Въпреки това, Уилям Томпсън вече е направил първата подводна снимка през 1856 г., близо 40 години преди споменатия подвиг.

10.Photoshop стартира като „ImagePro“.

Братята Кнол разработиха ImagePro през 1987 г. През 1995 г. Adobe купи софтуера и го превърна в това, което сега е широко известно като Photoshop.

11.Хелън Левит прекарва 60 години от живота си, правейки откровени снимки по улиците на Ню Йорк.

Докато Левит основава движението за улична фотография, тя е наричана най-известният, но най-малко известена фотографка на своето време.

Хелън Левит прекарва 60 години от живота си, правейки откровени снимки по улиците на Ню Йорк.

12.Преди електронната светкавица във фотографията се използвало светкавичен прах.

Флаш прах включва използването на калиев хлорид и алуминий . С такива материали опитите за заснемане на снимки често водят до силни експлозии, особено когато не са смесени правилно. Както се оказва, процесът на снимане не е бил толкова приятен, колкото винаги е днес.

13.Оригиналната фотографска хартия не била толкова проста, колкото тази, която се използва днес.

В ранните дни на фотографията процесът на производство на фотографска хартия включва боядисване на асфалтов лак върху медни или стъклени плочи.

14.Хората не са се усмихвали на стари снимки поради дългото време на експозиция.

Сега можете да правите снимки само за миг, но това не винаги е било така. В ранните дни на фотографията хората е  трябвало да позират от 20 секунди до 20 минути. Било е важно обектът да остане възможно най-неподвижен, за да не излезе снимката размазана.

15.В Instagram най-харесваната снимка е яйце с обикновен фон.

Сътрудникът на Shutterstock Сергей Платонов прави скандалната снимка на яйцето през 2015 г. След това рекламният специалист Крис Годфри я публикува в Instagram с единственото намерение да събере най-голям брой харесвания на всяка публикация в Instagram. Оттогава яйцето със световен рекорд е събрало над 54,4 милиона харесвания.

Източник:

https://facts.net/

 

Препоръчани статии

Коментари