Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета 26 страхотни факта за спанака

26 страхотни факта за спанака

от bezgranici
0 коментар

Спанакът е чудесен източник на хранителни вещества, който ни поддържа силни!

Но има още толкова много ползи за здравето, за които вероятно не подозирате.

Да не говорим, че ще ви кажем най-добрия възможен начин да консумирате спанак, така че да извлечете максимума от всички витамини, опаковани в тази суперхрана!

Спанакът е издръжлив зеленчук, отглеждан в Северна Европа и Съединените щати. Този листен зелен зеленчук расте през цялата година.

Знаем, че краставиците са почти изцяло вода – но знаехте ли, че спанакът също е предимно вода? Суровият спанак е 91% вода, което е само с 5% по-малко от краставиците!

Страната с най-голямо производство на спанак в света е Китай, където се отглеждат около 26 милиона тона спанак годишно – това е около 92% от световното производство!

Само в САЩ Калифорния е най-големият доставчик на спанак, представляващ почти 75% от производството на нацията.

Спанакът произхожда от древна Персия и не е въведен в Китай до 7ти век. Днес то все още е известно в Китай като „персийско зелено“.

Земеделските производители на спанак от 30-те години на миналия век приписват славата на Попай Моряка за 33% увеличение на консумацията на спанак.

спанак

През средновековието художниците са извличали зелен пигмент от спанак, за да го използват като мастило или боя.

Въпреки че е пълен с хранителни вещества, спанакът има високи нива на оксалат, което основно пречи на тялото ви да абсорбира желязо.

За разлика от повечето зеленчуци, готвенето на спанак засилва ползите за здравето. Половин чаша варен спанак ще ви даде три пъти повече хранителни вещества, отколкото една чаша суров спанак.

Има сравнително малък прозорец, в който можете да ядете пресния си спанак. След 8ия ден от брането спанакът губи половината от основните си хранителни вещества, когато е в хладилник.

Спанакът е пълен с антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес.

Други ползи за здравето включват подпомагане на здравето на очите, превенция на рака и намалени нива на кръвното налягане.

Половин чаша спанак представлява 1 от 5-те порции плодове и зеленчуци, които трябва да ядете на ден.

Въпреки че по нищо не си приличат, спанакът е роднина на цвеклото!

Тилакоидите на клетките на спанака са това, което придава зеления цвят на спанака. Установено е, че те помагат за засищане на апетита, което може да помогне при загуба на тегло. Яжте малко спанак преди хранене, ако следите талията си, ако искате да опитате да ядете по-малко!

спанак

Друга причина, поради която спанакът е чудесен за ядене, докато следите теглото си – има само 23 калории в 100 грама спанак!

Спанакът има изненадващ недостатък. Той съдържа големи количества витамин К1, което може да звучи добре, но може да причини съсирване на кръвта и следователно може да повлияе на всяко лекарство, което причинява разреждане на кръвта.

Другият отрицателен аспект на спанака е, че оксалатите, открити в спанака, могат да причинят камъни в бъбреците при тези, които са чувствителни или непоносими към оксалати.

Обратно към позитивите! Има 15 различни витамини и минерали, които са от решаващо значение за първокласното здраве.

Някои от тези витамини и минерали също са полезни за вашата кожа, като облекчават сухата, сърбяща кожа със своите лечебни свойства.

По време на Първата световна война виното се подсилва със сок от спанак и се дава на кървящи френски войници. Идеята беше да се използва голямото количество витамин К в спанака, за да се сгъсти кръвта им и да се подобри състоянието им.

Има само 3 различни вида спанак – савойски спанак, спанак с плоски листа и полусавойски спанак.

Поради високото съдържание на желязо в спанака, той е много полезен за косата ви. Косопадът е резултат от недостиг на желязо, така че спанакът ще помогне в борбата с този проблем!

Вярвате или не, в спанака има повече калий, отколкото в бананите. Калият помага за храносмилането и мускулните функции.

Ползите за здравето от спанака сякаш нямат край! Магнезият в спанака може да намали риска от диабет тип 2 с около 14%, ако ядете малко повече от чаша спанак всеки ден.

Нивата на витамин С и колаген в спанака са идеални за здравето на ноктите, за да ги поддържат здрави и да избягват тези досадни нокти.

Сега, след като знаете всички невероятни ползи за здравето от спанака, мислите ли, че ще опитате да добавите повече от този зеленчук в менюто си?

За написването на тази статия са използвани различни източници.

 

 

Препоръчани статии

Коментари