Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Експериментът Филаделфия?

Експериментът Филаделфия?

Какво представлява експериментът Филаделфия?

от bezgranici
0 коментар

Филаделфийският експеримент известен също като „Проект Дъга“,  се твърди, че е бил проведен от американския флот през 1943 г. като част от инициативата на военните да направят един от техните кораби невидим.

Говори се, че в един незабравим ден през октомври 1943 г. военният кораб е бил обгърнат от зловещо зелено сияние, преди да изчезне напълно, само за да се появи отново на стотици мили в Норфолк, Вирджиния. Тази история не е само за телепортиране или пътуване във времето, това е смразяващ разказ за човешката храброст, саможертва и далечината, до която нациите ще стигнат в името на победата.

Като всяка добра мистерия, Филаделфийският експеримент започва с невзрачен главен герой. Роден в Ню Йорк през 1910 г., Карлос Алиенде беше обикновен човек с необикновена история. След като става свидетел на необяснимото изчезване и повторното появяване на USS Eldridge, Алиенде се заема да взриви капака на тайната операция. В поредица от загадъчни писма до добре известен автор и астроном, Морис К. Джесъп, Алиенде очертава на какво се предполага, че е бил свидетел този ден, като по този начин извежда експеримента Филаделфия в очите на обществеността.

Въпреки годините на отричане от официални източници и очевидното отсъствие на преки доказателства, историята процъфтява. Продължава да вдъхновява филми, книги и безброй часове интензивно онлайн търсене. Може би защото приказката има всички характеристики на завладяващ трилър – пътуване във времето, конспирация и намек за прикриване от страна на правителството. Или може би това е изкусителната възможност науката, каквато я познаваме, току-що да е прегледала повърхността на мистериите на Вселената.

 

Айнщайн, Тесла и пътуването във времето: Науката зад Филаделфийския експеримент.

В основата на митовете за Филаделфийския експеримент е изкусителното предположение за научни постижения, далеч надхвърлящи това, което се смяташе за възможно през 40-те години на миналия век или дори днес. Централният принцип на приказката гласи, че USS Eldridge е станал невидим и се е телепортирал с помощта на авангардната теоретична физика на времето. Но как би било възможно това? Нека се потопим в двете основни теории, които държат теоретиците на конспирацията и любопитните умове будни от десетилетия: Единната теория на полето на Айнщайн и изобретението на Тесла.

 

експериментът филаделфия

Липсващото парче на Айнщайн: Единната теория на полето.

Основата на предполагаемата наука зад Филаделфийския експеримент е отдавна носената от слухове Обединена теория на полето на Алберт Айнщайн. Тази теория, която Айнщайн никога не е завършил, е била амбицията му през целия живот: да комбинира своята теория за общата теория на относителността (която управлява гравитацията и широкомащабната структура на Вселената) с електромагнетизма (която обхваща взаимодействията на електрически заредени частици).

Казано иначе, Айнщайн се надявал да намери набор от уравнения, които биха могли да обяснят цялата физическа реалност с един замах.

Както се казва в приказката, Айнщайн тайно е завършил своята Обединена теория на полето и американският флот по някакъв начин се докопа до нея. Те използваха тази новаторска представа за фундаменталната тъкан на реалността, за да огъват светлината около Eldridge, правейки го невидим и дори позволявайки му да се телепортира.

 

Наследството на Тесла: овладяване на електромагнетизма.

Никола Тесла, друга извисяваща се фигура в научната история, също е заплетен в тази мистерия. Известен с откритията си в изследването на електромагнетизма, за сръбско-американския изобретател се говореше, че е построил устройство, което може да генерира електромагнитно поле, способно да огъва светлината, като по този начин позволява невидимост.

Според някои версии на историята за Филаделфийския експеримент се предполага, че технологията на Тесла е била използвана за генериране на полето около USS Eldridge. В допълнение към интригата се казва, че Тесла е работил върху тази технология малко преди смъртта си през 1943 г., същата година, в която се твърди, че се е случил Филаделфийският експеримент.

Въпреки че тези теории звучат невероятно, на този етап те са само теории и много учени са изразили скептицизъм. Досега Обединената теория на полето на Айнщайн остава несбъдната мечта, а предполагаемото устройство за невидимост на Тесла, ако изобщо е съществувало, все още не е преоткрито.

 

Експериментът Филаделфия (2)

 

Разкриване на прикриването: Какво казва правителството за експеримента Филаделфия.

Филаделфийският експеримент, обвит в пластове мистерия и интриги, поставя един ключов въпрос: какво има да каже правителството за всичко това? Американският флот и федералните власти отдавна отхвърлят историята като чиста фантазия. Но скептиците питат: „Има ли прикриване или Филаделфийският експеримент е просто рожба на един свят във война?“

Обединен фронт: Отговорът на ВМС на САЩ.

Американският флот последователно опровергава съществуването на Филаделфийския експеримент. Според тях нито USS Eldridge, нито който и да е от членовете на неговия екипаж някога са участвали в каквито и да е научни експерименти извън обикновените операции, очаквани от военен кораб през 1943 г. Освен това те посочиха, че официалният дневник на кораба не показва пропуски в местонахождението му по времето, когато се твърди, че се е случило събитието.

Официално флотът приписва „невидимостта“ на Eldridge на много по-обикновен източник: техника, известна като „Dazzle Camouflage“. За разлика от умопомрачителната невидимост на легендата за Филаделфийския експеримент, Dazzle Camouflage просто имаше за цел да изкриви визуално кораб, затруднявайки враговете да оценят неговия обхват, скорост и посока.

 

Експериментът Филаделфия

Официалната присъда: Вероятна измама.

 

Историята на Филаделфийския експеримент, както я познаваме днес, се основава основно на разказите на Карлос Алиенде, свидетелят, който инициира широкия интерес към събитието чрез писмата си до Морис К. Джесъп. Доверието на Алиенде обаче е поставено под въпрос. Сметките му са критикувани за тяхната непоследователност и липса на потвърждаващи доказателства.

Службата за военноморски изследвания (ONR) проведе разследване по въпроса, подтикнато от получаването на пакет, съдържащ анотации към книгата на Джесъп за НЛО. Бележките, за които се подозира, че са написани от Алиенде, съдържат загадъчни препратки към Филаделфийския експеримент. ONR заключава, че историята е измама, вероятно продукт на въображението на Алиенде.

Въпреки скептицизма и липсата на конкретни доказателства, историята оцелява, превръщайки се в нещо повече от поредната теория на конспирацията. Неговата издръжливост може да се дължи на обичайното човешко очарование от необикновеното и непознатото. Историята за Филаделфийския експеримент също служи като доказателство за влиянието на историческия контекст, със света във вихъра на война и жаждата за технологичен напредък, движеща разказите и стремежите.

Наследството на една легенда: Трайното въздействие на Филаделфийския експеримент.

Докато навлизаме в последната глава от нашето пътуване, откриваме, че Филаделфийският експеримент, независимо дали е свидетелство за човешката иновация или голяма илюзия, продължава да оформя популярната култура и да подхранва нашето очарование от неизвестното.

Докато приключваме нашето изследване на Филаделфийския експеримент, ние ви каним да размишлявате върху неговите уроци и преди всичко никога да не спирате да задавате въпроси. В края на краищата, днешната периферна наука може да бъде утрешната революционна иновация. Останете любопитни, останете скептични и помнете: в царството на неизвестното всичко е възможно!

 

Препоръчани статии

Коментари