Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Интересни факти за Ню Йорк.

Интересни факти за Ню Йорк.

от bezgranici
0 коментар

Ню Йорк е американски метрополис, разположен в щата Ню Йорк. С площ близо 1215 км2, той е един от най-големите градове в света и осмият по гъстота на населението от 8 млн. души.

В Ню Йорк се говорят повече от 800 езика, което го прави най- разнообразният град в света. 4 от 10 домакинства говорят език, различен от английски.

 

Ню Йорк

И така, ето най-интересните факти за Ню Йорк.

Ню Йорк е създаден през 1624г.

До 1664 г. градът се нарича Ню Амстердам, тъй като неговите основатели са холандски колонисти.

Стридите са били толкова популярни в Ню Йорк през 19-ти век, че черупките са били използвани за павиране на Пърл Стрийт. Използвани са и за вар за зидарията на църквата Троица.

Метрото в Ню Йорк е най-голямото в света, с 472 станции и е едновременно подземно и надземно. То има свои собствени тунели под Ийст Ривър. Всеки ден до 8 милиона души използват услугите му, което е съпоставимо с броя на местното население.

Федералната резервна банка на Ню Йорк разполага с най-голямото хранилище за злато в света. Трезорът е на 80 фута под нивото на улицата и съдържа 90 милиарда долара в злато.

Три от четирите най-големи финансови борси в света се намират в Ню Йорк.

Статуята на свободата

Статуята на свободата.

 

Франция е подарила Статуята на свободата на Съединените щати през 1886 г. за нейното стогодишен празник.Статуята била изпратена на 350 части в 214 сандъка и отнело около 4 месеца, за да се сглоби в сегашния й дом на остров Елис.

Нюйоркската обществена библиотека има над 50 милиона книги и други артикули и е втората по големина библиотечна система в нацията след Библиотеката на Конгреса. Освен това е третата по големина библиотека в света.

Централата на ООН е създадена в Ню Йорк през 1952 г. след Втората световна война.

Първата пицария в Съединените щати отваря врати в Ню Йорк през 1895 г. От 60-те години на миналия век цената на парче пица е приблизително същата цена като пътуване с метрото, което генерира идеята за „принципа на пица“ сред икономистите.

Жълтото такси в Ню Йорк.

Над 12 000 жълти таксита се движат по улиците на Ню Йорк.

В Бронкс се намира най-големият зоопарк на земята.

Само кварталът Бруклин би бил четвъртият по големина град в Съединените щати. Куинс също ще се класира на четвърто място на национално ниво.

Таймс Скуеър е кръстен на Ню Йорк Таймс. Първоначално се е наричал Longacre Square, докато Times не се премести там през 1904 г.

Ню Йорк става първата столица на Съединените щати през 1789 г.

Пушенето в Ню Йорк е забранено почти навсякъде.

Повече китайци живеят в Ню Йорк, отколкото в който и да е друг град извън Азия. Там живеят повече евреи от всеки друг град извън Израел.

През лятото температурата в града може да достигне +40 ⁰С.

Всяка година Ню Йорк се посещава от до 50 милиона туристи, които искат да видят местните забележителности с очите си.

 

 

Препоръчани статии

Коментари