Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Япония интересни факти

Япония интересни факти

На японски терминът "Япония" се превежда Nihon или Nippon. Тези две думи буквално означават "Страната на изгряващото слънце“.

от bezgranici
0 коментар

На японски името „Япония“ е Nihon или Nippon, което означава „Земя на изгряващото слънце “. Някога се е смятало, че Япония е първата страна, която вижда изгряващото слънце на изток сутрин.

Япония има третата най-дълга продължителност на живота в света, като мъжете живеят до 81 години, а жените – до почти 88 години.

Япония се състои от над 6800 острова.
Японците ядат повече риба от всеки друг народ в света, около 17 милиона тона годишно.

Япония е най-големият вносител на морски дарове в света, като скаридите съставляват около една трета от общия брой, около четири милиона тона годишно. Повече от 20% от японския протеин се набавя чрез риба и рибни продукти.
Сушито съществува от около втори век след Христа. Започва като начин за запазване на рибата в Китай и в крайна сметка стига до Япония. Методът за ядене на сурова риба и ориз започва в началото на 17 век. Суши не означава сурова риба на японски. Това всъщност означава ориз, подправен с оцет, захар и сол. Сурова риба, нарязана и сервирана самостоятелно без ориз, се нарича сашими.

Японското говеждо месо Кобе е известно в цял свят със своята сочност и вкус. Японските крави , от които идва това говеждо месо, получават ежедневни масажи, а през лятото се хранят с диета от саке и бира . Истинското говеждо месо Кобе идва само от 262 ферми в региона Таджима, на който Кобе е столица, и всяка от които отглежда средно по 5 от животните наведнъж. В Съединените щати говеждото Кобе се нарича говеждо месо Wagyu.

Япония

Токио

Yaeba , или кривите зъби, се считат за привлекателни в Япония – толкова много, че момичетата отиват на зъболекар, за да им изправят зъбите целенасочено.

Гара Шинджуку, главната жп гара на Токио, е най-натоварената в света с над 2 милиона души, минаващи през нея всеки ден.

Деветдесет процента от всички мобилни телефони, продавани в Япония, са водоустойчиви, защото младежите обичат да ги използват дори по време на душ.

Деветдесет и осем процента от осиновяванията, които се извършват в Япония, са от възрастни мъже, така че семейните фирми могат да останат в тези семейства.

Единственият японец, който оцеля при разбиването на RMS Титаник през 1914 г., Масабуми Хосоно, беше наречен страхливец в страната си, защото не умря с другите пътници.

В Япония е приемливо да се дремне, наречено инемури, по време на работа – това се разглежда като доказателство за изтощение от много усилена работа.

В Япония бонбоните Kit Kat се предлагат с вкусове като царевица на скара, сирене камамбер, чай Ърл Грей , грозде и уасаби.

Япония
В Япония черните котки се считат за талисмани за късмет или поличби за късмет.

В Япония пърженото пиле в Кентъки е типичен празник на Бъдни вечер.

В Япония има остров, пълен със зайци, наречен Окуношима. Те са били докарани там по време на Втората световна война , за да тестват ефектите на отровния газ.

Най-голямата японска общност извън Япония е в Бразилия .

Суровото конско месо се смята за деликатес в Япония. Нарича се басаши и се нарязва на тънко и се яде сурово.
Hello Kitty е родена в Япония през 1974 г. като пластмасова чанта за монети. Повече от 20 000 продукта Hello Kitty са на пазара днес, включително тостери, инстантни юфка, кредитни карти и тоалетна хартия. На японските си фенове тя е известна като Кити Чан.

Хадака Мацури, или Голият фестивал, е вид фестивал, на който хиляди японски мъже свалят дрехите си публично поради вярата, че голият мъж има по-голяма способност да поглъща зли духове. Само най-интимните части на тялото са покрити с плат, наречен фундоши .

Зеленият светофар в Япония се нарича ao shingō или „син“.

япония

В Япония се смята за грубо да се откъсне опаковъчната хартия от подарък.

Японците имат повече домашни любимци , отколкото деца.

Японците избягват числото четири (ши), защото звучи същото като думата за смърт . Високите сгради нямат четвърти етаж. Комплектите за чай и саке се продават с пет чаши. Три или пет е желаният брой гости на традиционна японска чаена церемония. По правило в Япония нечетните числа се предпочитат пред четните.
На японски фугу е името на смъртоносната отровна риба. Японското законодателство изисква да се приготвя от професионални готвачи, които са специално обучени и лицензирани. Законът забранява на императора и императорското семейство да ядат фугу. Най-много фугу се яде между януари и март, когато се смята, че е най-малко отровна.

Терминът харакири може да е познат на западняците като ужасяващ японски метод за самоубийство , който буквално означава „разрязване на корема“. Правилният термин за самоубийство, извършено чрез разрязване на корема с нож е сепуку. Според Бушидо, кодът на воина, самурай, изправен пред поражение, е трябвало да спаси честта си, като извърши сепуку, вместо да се предаде на врага си.

Препоръчани статии

Коментари