Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Любопини и странни факти за дъжда, които може би не знаете.

Любопини и странни факти за дъжда, които може би не знаете.

от bezgranici
0 коментар

Малко от нас се замислят какво представлява това явление на природата. Днес ви представяме няколко любопитни и дори странни факта за дъжда, които ще ви заинтригуват.

Дъждът от животни метеорологичен феномен.

 

В повечето случаи дъжда от риби и жаби е случайност и няма повторяемост, но в Хондурас дъждът от жаби е ежегоден вече в продължение на 19 столетия. А в окръг Йоро периодично тъмните облаци на хоризонта и гръмогласните светкавици носят проливен дъжд и голямо количество риба по улиците. National Geographic провели изследване в тази област през 1970 година. Специалисто заснели случая, не не успели да дадт разумно обяснение.

 

И днес е трудно да се даде отговор защо всички риби, които падат от небето са с приблизително еднакъв размер и са от един и същ вид и то от вид, кото го няма на километри разстояние. Версията е, че торнадо е вдигнало вода от Атлантическия океан заедно с рибите, но трябва да се отбележи, че Атлантическия океан е на над 200 км. разстояние, а дъждът от риба е характерен точно за този регион.

дъжд

Дъждът не мирише.

Истината е, че дъждът няма аромат. Миризмата, с която свързваме дъжда, в действителност са изолирани актин и цианобактерии. Геосминът е един от компонентите на „мириса на дъжд“, той се отделя при първите силни капки дъжд и представлява мирис на земя.

Най-рядкото дъждовно място на земята не е пустинята. Може да е покрита с лед, но Антарктида получава само 6,5 инча дъжд или сняг годишно, което я прави континентът с най-ниските годишни валежи досега. А най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай. Там вали почти непрекъснато – 350 дни от годината.

Дъждът не винаги прави земята мокра. В някои много сухи и горещи места дъждът понякога се изпарява, преди да стигне до земята.

Не всички капки дъжд са съставени от вода. На планети като например Венера дъждът не е от вода, а от сярна киселина и метан.

дъжд

Дъжд с цвят.

Дъждът понякога има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си. В област Котоям (Индия) много често се случва да вали червен дъжд. Понякога червеното е толкова наситено, че човек може да си помисли, че вали кървав дъжд. Освен червен дъжд понякога се случва да вали жълт, зелен и дори черен дъжд.

Потоп от небето. Надали някой би искал да попадне в такъв дъжд, какъвто се е случил във Фок Фок на остров Реюниън на 7-8 януари 1966 г. На острова край крайбрежието на Мадагаскар за едно денонощие са се изсипали пословично количество валежи.

Теглото на една капка. Всъщност средното тегло на една капка дъжд е около 0.2 грама, което я прави по-лека от една човешка мигла. Това може да ни накара да се замислим следващия път, когато използваме фразата „силен дъжд“.

Дъждът прави тревата да изглежда по-зелена. Дъждовните капки съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Този азот е като естествена тор за растенията и кара тревата да изглежда по-зелена след валежи.

Скорост на дъждовните капки. Капките се променят по размер в процеса на падане основно заради скоростта на движение. Това поражда въпросът колко бързо падат дъждовните капки? Те могат да развият скорост до 32 км/ч. Естествено, не всички капки падат толкова бързо. Някои бавно се спускат към земята със скорост 3 км/ч.

дъжд

Вечен дъжд.

Ако се очартават планове да посетите индийската местност Маунсинрама, струва си да вземете хидрокостюп. Това е най-влажното място на планетата. Всяка година падат около 1 186 см валежи. Основна причина за това е, че Хималаите пречат на придвижването на облаците. Колумбийският град Кидбо е най-влажният град в света.

Интересни съвпадения. В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а Тайланд е страната, в която вали само през нощта. В град Уайнсберг в американския щат Охайо пък от сто години насам вали в един и същи ден от годината – 29 юли.

Дъждът е пари.В африканската държава Ботсвана валутата е ботсванската пула. Думата „пула“ обаче също означава „дъжд“ и използването й като име на основната валута показва колко рядък и ценен е дъждът в тази страна на юг от Сахара.

Играта дартс възниква благодарение на дъжда.Древна легенда гласи, че стрелци са попаднали в голям порой по време на състезание. Затова са отишли в близката кръчма и започнали да целят мишена със стрелите си.

Препоръчани статии

Коментари