Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Любопитни и опияняващи факти за бирата.

Любопитни и опияняващи факти за бирата.

от bezgranici
0 коментар

Бирата е най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи документирали процеса на варене на папирусни свитъци около 5000 пр.н.е.

Тези първи бири са се варила с фурми, нарове и други местни билки и вероятно са били доста силни по днешните стандарти. Египтяните използвали бирата за религиозни церемонии, като фараонът насрочвал графика за приготвяне и разпространение сред масите. Бихме могли да наречем фараоните първите „майстори пивовари” .

Преди египтяните се смята, че примитивните култури на Месопотамия са били първите пивовари, въпреки че не са си направили труда да напишат нищо (това е било около 10 000 пр.н.е.). Всичко, което оставили след себе си, са ечемични отпадъци и купи с бира като остатък. Този остатък вероятно е остатъкът от зърнена каша, която е ферментирала по естествен начин с дива мая, придавайки опияняващ ефект на потребителя.

Технологията за производство на бира се е променила значително през вековете и дори днес не е една и съща навсякъде. Но общо взето почти всички видове бира имат четири главни съставки: ечемик, хмел, вода и бирена мая. Целият пивоварен процес може да се раздели на четири етапа: приготвяне на малца, приготвяне на пивна мъст, ферментация на пивната мъст и отлежаване на пивото.

 

бира

Бирата е третата най-популярна напитка на Земята , след водата и чая.

 

Финансирана от правителството организация в Амстердам, Rainbow Group, наема алкохолици да почистват боклука от градските улици и им плаща с бира.

През 1963 г. Heineken разработва бирени бутилки, които могат да се използват като стъклени тухли за изграждане на къщи. Целта е била да се премахнат отпадъците и да се осигури евтин строителен материал за райони с ниски доходи.

McDonald’s предлага бира в менюто си в много страни, включително Франция , Германия , Португалия и Южна Корея.

Бирата е била толкова важна в древна Месопотамия, че имало законови ограничения по отношение на нейната продажба в Кодекса на Хамурапи.

Древен Египет са е разчитало до голяма степен на бирата, тъй като тя е осигурявала необходимите витамини и като цяло и е била по-чиста и по-безопасна за пиене от водата от Нил.

Древните гърци не са пили много бира, те са предпочитали вино .

бира
Викингските воини, които стигнали до Валхала след смъртта си, били надарени с бира.

Много цивилизации от древността и средновековието са разчитали в голяма степен на бирата като най-безопасната налична напитка, поради лошото качество на водата.

Жените са правили по-голямата част от варенето на бира в древен Египет .

Най-силната бира в света е „Snake Venom“, приготвена от шотландската пивоварна Brewmeister. Това е 67,5% алкохол по обем (abv). За сравнение, повечето водки са с 40% абв, а бирите обикновено са между 3% и 10%.

Когато датският физик Нилс Бор спечелил Нобелова награда, пивоварната Carlsberg му дадали къща с тръбопровод до пивоварната и безплатна бира за цял живот.

Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.

Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците .Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

бира

Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

Пивоварната за бира пица приготвя бира, която има вкус – както се досещате – на пица.

Световният рекорд за изпиване на литър бира е 1,3 секунди, а на три халби – 31 секунди.

Страхът от празна чаша бира се нарича ценосиликафобия.

В Замбия ловят гризачи с помощта на бира. Схемата е проста – бирата се смесва с мляко и получената смес се разлива на различни места в помещенията. На сутринта мишките са толкова приятно замаяни, че изобщо не оказват съпротива.

 

Препоръчани статии

Коментари