Saturday, May 25, 2024

Маите.

Тайните на цивилизацията на маите.

от bezgranici
0 коментар

Тайните на цивилизацията на маите вълнуват умовете на милиони хора.

Удивителните структури, построени от тези хора преди много векове, учудват не само с мащаба си, но и с уникални технологии.

Учените все още не могат да разберат къде е цивилизацията маите има такива знания и инструменти за създаване на каменни сгради. Има обаче много други мистерии, които ще обсъдим в тази статия.

Ако харесвате историята като цяло и по-специално мистериите на човечеството , то мистериите на цивилизацията на маите със сигурност ще ви интересуват.

Цивилизация на маите.

Към 2019 г. територията, на която се развива цивилизацията на маите, е част от щатите: Мексико (щатите Чиапас, Кампече, Юкатан, Табаско, Кинтана Роо), Гватемала , Белиз , Ел Салвадор и Хондурас (западната част).

Историците твърдят, че маите са се заселили по тези места още преди 2 хилядолетия пр.н.е. Те отглеждали царевица (вид царевица ) и ловували. За облекло им служели големи парчета платно, с които се увивали.

маите

Пирамидата на Кукулкан в Чичен Ица

Народът на маите живеел в сгради, които приличали на колиби, намазани с глина. Материалът за покрива бяха палмови листа. Интересен факт е, че тази цивилизация не е познавала колелото и метала, а също и без домашни животни.

Религията играе важна роля в живота на маите. Те се покланяха на своите богове, на които редовно правеха човешки жертвоприношения. Те успяха да построят много великолепни пирамиди, не отстъпващи по красота и величие на египетските пирамиди .

Днес всеки може не само да види пирамидите на цивилизацията на маите, но и да разгледа изображенията, издълбани върху тях. Заслужава да се отбележи висококласното планиране на градовете, някои от които са включени в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

За учените все още остава загадка откъде цивилизацията на маите е могла да почерпи толкова дълбоки познания по математика. и астрономия.

Освен това те успяха да създадат ефективна система за земеделие, благодарение на която получиха богати реколти.

Маите се стремяха да живеят в хармония с природата. Техните жреци са определяли планетарните цикли толкова точно, че изчисленията им не отстъпват на съвременните изчисления. Създадените от тях календари все още радват и изненадват целия научен свят.

Всички числа на календарите – слънчеви и ритуални, са пряко свързани с имената на боговете, които са били свързани с течението на времето. Интересен факт е, че маите са взели за отправна точка 3113 г. пр. н. е., което е много по-рано от появата на първите селища в Юкатан.

В същото време всяка дата задължително съответства на позицията на някое небесно тяло въз основа на референтната точка и нейното място в двата календара.

маите

Вселената, според цивилизацията на маите, е била верига от светове, разположени един над друг. Така че небето се състоеше от 13 слоя, докато под земята имаше 9 слоя. Според тях раят бил разположен около първоначалното дърво, а от четирите страни на земята растяло друго дърво.

В резултат на това небето се задържа на тези пет дървета. Древните маи са разглеждали своята вселена като къща, в резултат на което тя е имала квадратна форма. Те също обръщаха голямо внимание на хода на времето и дори го обожествяваха.

Любопитно е, че маите са гледали на времето като на триизмерен феномен, изразен по следния начин:

*Слънчева – равна на една година.
*Ритуал – свързан с религиозни ритуали. Слънчевата година имаше 18 месеца, докато останалите 5 дни на маите се смятаха за нещастни.
*Третият тип време принадлежеше на тяхното основно божество.

 

Всичките 3 временни форми се пресичат помежду си 1 път на 52 години. Този период се смяташе за най-ужасния, тъй като трябваше да бъде придружен от различни природни бедствия и други проблеми за хората.

Какво е останало от цивилизацията на маите.

Днес броят на потомците на народа на маите достига 3 милиона души. Те живеят в страни като Мексико, Хондурас, Белиз и Гватемала.

Много от тях се придържат към вярванията и обичаите на своите предци. Дори онези, които са се обърнали към християнството, продължават да съчетават библейските учения с езическите традиции.

Зората на цивилизацията на маите пада през 9-ти век сл. Хр. след което започва спадът. Всъщност този народ престава да съществува още преди пристигането на испанските конкистадори, водени от Ернан Кортес.

Повечето градове бяха изоставени от жителите, поради което тези места бяха погълнати от джунглата.

Съвременните археологически находки само увеличават броя на мистериите, които сме получили от цивилизацията на маите. Дешифрирайки текстовете на този народ, учените не спират да се удивляват на дълбоките познания, които са притежавали древните жители.

В момента никой не е в състояние да обясни откъде идват маите, накъде са отишли ​​и как са постигнали такъв напредък в различни области.

Интересни факти за маите.

Ритуали за кръвопускане.
Един от основните ритуали на народите на маите е бил ритуалът на кръвопускане. За да направите това, човек беше прободен през езика, устните и дланите, след което беше нанизан шнур за източване на кръвта. По-късно човек започнал да халюцинира, което за индианците имало свещено значение.

Сеноти.
Сенотите са естествени пещери, в които тече подземна вода. Най-големите от тях се намират в Мексико на полуостров Юкатан. По тези места жреците на маите са принасяли жертви на своите богове.

Храмът на Кукулкан в Мексико.
На върха на пирамидата има храм, където преди това редовно са се извършвали жертвоприношения. Според една версия тази сграда може да се използва като календар. Всяко от 4-те стълбища на храма има 91 стъпала, което дава общо 364, плюс една платформа – 365.

Храмът на седемте кукли.
Храмът получава името си, след като в него са намерени 7 декоративни кукли. На това място в деня на пролетното равноденствие слънчевата светлина прониква през 2 прозореца в срещуположните стени на храма. Каква е ролята на това явление остава загадка.

Каменна глава от Гватемала.
През 30-те години на миналия век в джунглите на Гватемала археолозите откриха голяма глава, изработена от пясъчник.

Интересното е, че по своята структура и форма главата няма нищо общо с традиционния външен вид на древните маи или съседните народи.

Днес не е възможно да се проучи представената находка, тъй като гватемалските бунтовници я използват като мишена. В резултат на това главата е почти напълно унищожена.

Възможно е в бъдеще да чуем за нови мистерии на цивилизацията на маите и е напълно възможно някой ден да се доближим до тяхното разгадаване.

Препоръчани статии

Коментари