Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Плажът със зелен пясък – Папаколеа в Хавай

Плажът със зелен пясък – Папаколеа в Хавай

Зелен пясъчен плаж

от bezgranici
0 коментар

Плажът със зелен пясък Папаколеа е един от 4-те плажа със зелен пясък в целия свят.

Този много уединен пясъчен плаж се намира близо до Ka Lae (South Point) в района Kau на Хаваите.

Плажът със зелен пясък получава името си от зелените кристали оливин, които изграждат пясъка. Кристалите идват от пепелния конус до плажа, който се е образувал по време на изригване преди 49 000 години.

Плажът със зеления пясък има 3 имена:

ПЛАЖ PAPAKŌLEA:
Това име е съкращение на думите papa и kōlea . Papa означава „плоски“, а kōlea е хавайското име на тихоокеанската златна клечка . Тези птици могат да бъдат намерени в тази област през зимата, откъдето идва и името „Plover flats“.

МАХАНА БИЙЧ:
Пепелният конус до плажа се нарича Puʻu Mahana. Зелените пясъчни зърна на плажа са всъщност малки оливинови кристали, образували се по време на изригване на вулкана Мауна Лоа преди около 49 000 години!

ЗЕЛЕН ПЯСЪЧЕН ПЛАЖ:
Това име е доста разбираемо и е най-често използваното име за този плаж на Големия остров в туристическите справочници. Прочетете, за да разберете защо точно пясъкът е зелен на плажа със зелен пясък.

Плажът със зелен пясък - Папаколеа в Хавай

 

Защо пясъкът на плажа е зелен?

Този плаж на Папаколеа бийч на Хавайските острови дължи необикновения си цвят на минерала оливин, стигнал до брега благодарение на вулкана, намиращ се наблизо.

А името си получава от зелените стъклени кристали ( Olivine ), които съставляват по-голямата част от пясъка на този плаж. Оливинът е известен на местните  като „Хавайски диамант“  е полускъпоценен скъпоценен камък, който придава уникалния чар на плажа Папаколеа.

Докато вълните се разбиват в брега с течение на времето, вулканичните скали, съдържащи оливин, се разпадат на малки частици, създавайки това хипнотизиращо море от зеленина.

Плажът със зелен пясък всъщност е смес от оливинов пясък, смесен с черен пясък, така че не е чисто изумрудено зелен. Но въпреки това изглежда доста зелено.

Оливин рядко се среща в такова изобилие на други плажове по света, което прави този природен феномен още по-специален.

Плажът със зелен пясък - Папаколеа в Хавай

 

Колко плажа със зелен пясък има в света?

Този въпрос всъщност е доста труден за отговор. Ако отидете в Уикипедия , ще видите, че в света има само 4 плажа със зелен пясък:

  • Плаж Талофофо на Гуам
  • Пунта Корморан на остров Флореана в Галапагоските острови
  • Hornindalsvatnet в Норвегия
  • Плаж Papakōlea на Големия остров Хавай

Но какво точно е плаж със зелен пясък?

Плажът Papakolea на Големия остров получава цвета си от голямо количество оливинови кристали, които се смесват с пясъка, но има много други плажове, където пясъкът съдържа по-малко оливинови кристали и следователно са по-малко зелени.

За да направят нещата още по-объркващи, има и много плажове, които имат зелен пясък по причини, различни от оливинови кристали!

Колко „зелен“ е пясъкът на плажа зависи от следните два фактора:
  1. Химичен състав : Повечето плажове със зелен пясък имат различни нюанси на зелено в зависимост от минералите, които им придават цвета. Някои примери за тези „зелени“ минерали са: глауконит, малахит, хлорит, епидот и серпентин.
  2. Количество оливин : Оливинът е доста често срещана съставка на лавата и може да се намери из целия Голям остров и в много други вулканични региони по света. Например лесно да се намерят скали със зелени кристали оливин в тях, когато пресичате кратера на вулкана Килауеаики в Националния парк.

Това, което прави плажа Папаколеа толкова специален, е, че пясъкът му съдържа толкова много кристали оливин. Поради уникалното си местоположение в тесен залив, по-леките пясъчни частици се отмиват в океана, но по-тежките оливини остават на плажа.

В обобщение , има много нюанси на зеленото, когато говорим за зелени пясъчни плажове и да се каже, че има „само четири зелени пясъчни плажа на планетата“ означава да се изкривят много ъгли. Като каза това, плажът Папаколеа на Големият остров е уникален плаж с пясък, който има едно от най-високите нива на оливин в света!

Източник:

https://www.lovebigisland.com/

 

 

Препоръчани статии

Коментари