Saturday, May 25, 2024

Тадж Махал

10 интересни факта за Тадж Махал

от bezgranici
0 коментар

Тадж Махал, който е символът на Индия, архитектурно бижу и паметник на голяма страст, е построен през 17-ти век от император Шах Джахан, владетел на могъщата индийска Моголска империя.

Шах Джахан, чието име буквално означава „кралят на света“, даде на света архитектурен шедьовър от вид, какъвто не беше виждал досега. Това е и легендата за неговата любима кралица Мумтаз Махал и за тяхната безсмъртна любов. Мумтаз Махал, което също означава „избраната от двореца“, има своето последно място за почивка в тази най-красива сграда в света.

1. Построен е в чест на любимата съпруга на Шах Джахан

Много от най-известните сгради в света са посветени на лидери като крале и фараони или богове. Но не Тадж Махал, той е построен в чест на любимата съпруга на моголския император Мумтаз, която почина по време на раждане.

Шах Джахан е имал много жени, които също са погребани в същия комплекс, но именно Мумтаз е била любимата му жена. Така че има романтична и трагична история зад конструкцията, която е обявена за един от най-романтичните жестове в историята.

интересни факта за Тадж Махал

2.Архитектурата на Тадж Махал е комбинация от ислямски, персийски и индийски стил

Ако трябва да избера една сграда в света с най-впечатляваща архитектура и детайли, това без съмнение ще бъде Тадж Махал. На снимки изглежда грандиозно и красиво, но е далеч отвъд това, когато го видите в реалния живот.

Веднага ще започнете да се питате как могат хората да построят толкова красиво място и защо вече не изграждаме такива места. Това определено е една от най-красивите сгради в света

3. Тадж Махал променя цвета си през целия ден

От зори до здрач слънцето преобразява мавзолея. При изгрев слънце може да изглежда перлено сиво и бледорозово, ослепително бяло по обяд, оранжево-бронзово, когато слънцето залезе, и пусто наситено синьо през нощта. Хората са си представяли, поетично, че промените в цвета отразяват чувствата, на които е подложен император Шах Джахан по време на престоя си с Мумтаз Махал и след нейната смърт.

интересни факта за Тадж Махал

4.Покрит е с арабска калиграфия

Калиграфията е проектирана от Аманат Хан и се състои предимно от цитати от Свещения Коран. Например, надписът над главната порта, когато се приближавате до гроба, гласи:

„О, душа, ти си в покой. Върни се при Господа в мир с него и той в мир с теб“.

Това, което прави калиграфията толкова невероятна, е фактът, че на пръв поглед може да изглежда като рисувана на ръка, но всъщност е техника на инкрустиран камък. Аманат Хан проектира надписите и след това надзирава занаятчии, които изрязват парчетата от черен мрамор и ги монтират перфектно, за да създадат ефекта.

5.Не се разрешава движение в рамките на 500 метра

Замърсяването е сериозен проблем в Индия и властите са направили всичко възможно, за да предотвратят нанасянето на щети на Тадж Махал в резултат на това.

Забранено е преминаването на автомобили и автобуси на по-малко от 500 метра от сградата, което предотвратява допълнително опетняването на богато украсения екстериор на сградата от изгорелите газове.

интересни факта за Тадж Махал

6.Скъпоценни камъни са внесени от Южна Индия за изграждането на Тадж Махал

Използвани са скъпоценни и полускъпоценни камъни за инкрустация, които варират до около 28 различни вида. Тези камъни са доставени от Шри Ланка, Тибет, Китай и дори няколко места в Индия.

7.Тадж Махал е скрит от бамбукова покривка по време на войни

Тадж Махал е бил покрит със запаси от бамбук, за да бъде спасен от бомбардировачите през 20 век. По време на войната между Индо и Пакистан през 1971 г. той е бил камуфлажен със зелен плат, за да го защити.

8.Първоначално Тадж Махал е трябвало да бъде построен другаде

Агра НЕ е действителното място за Тадж Махал. За да отбележи паметта на любимата си жена, Шах Джахан е концептуализирал структурата, която трябва да бъде построена в Бурханпур, Мадхя Прадеш – градът, в който Мумтаз умира.  Но при планирането на строителството не било възможно да се достави достатъчно бял мрамор в Бурханпур, така че било решено да се построи Тадж Махал в Агра, където все още стои величествено.

9.Създаването на Тадж Махал днес би струвало над милиард долара

Между 1632-1653 г. 32 милиона INR са изразходвани от Шах Джахан за изграждането му.Ако изчислите тази сума с днешната стойност, тя ще бъде близо 1 милиард щатски долара.

10.Завършването на мавзолея отнема 20 години.

Около 20 000 занаятчии и работници са работили ден и нощ, за да завършат строителството на Тадж Махал.Построен от най-качествен мрамор, добит от Раджастан, Тибет, Афганистан и Китай.

Препоръчани статии

Коментари