Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Зона 51 и извънземните: митът, мемът и странната реалност.

Зона 51 и извънземните: митът, мемът и странната реалност.

от bezgranici
0 коментар

Зона 51 е строго класифицирана военна база на Съединените щати в полигона за тестове и обучение в Невада .

Намира се в Groom Lake, в Южна Невада, на 90 мили от Лас Вегас.

Земята е придобита през 1955 г и  първоначалната идея е да служи като тестово съоръжение за шпионския самолет Lockheed U-2. Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Зоната, обхващаща почти 3 милиона акра земя, обаче завинаги ще бъде свързвана с извънземните.

Теорията се популяризира още повече, след като през 1989 г. Робърт Лейзър, който твърди, че е работил в Зона 51, дава интервю пред новинарска станция в Лас Вегас. Тогава той твърди, че там се помещават и изучават извънземни космически кораби, а неговата работа е да ги пресъздаде за военна употреба.

Изглежда никой не знае откъде произлиза името „Зона 51“. Въпреки това се предполага, че ЦРУ е използвало термина в документ по време на войната във Виетнам и официално е признало съществуването на класифицираната зона през август 2013 г.

Някои доклади казват, че сега ЦРУ твърди, че името идва от обозначението на картата.

зона 51

През годините Зона 51 е била в центъра на конспиративните теории за наблюдения на НЛО и извънземни, въпреки че военните никога не са го потвърдили. Военновъздушните сили твърдят, че това е съоръжение за летателни изпитания.

Въпреки това след десетилетия на интензивна секретност около базата и нейните проекти, конспирациите за нейната цел я превърнаха в една от най-известните легенди на Америка.

 

Скандални факти за тайната база

Мнозина смятат, че правителството на САЩ няма никакви притеснения да прибягва до екстремни методи, като отвличане или дори убийство, за да защити това, което се случва в Зона 51.

Законите за околната среда изключват Зона 51. Някои служители твърдят, че практиките в базата са ги накарали да страдат от здравословни проблеми, но съдилищата са отхвърлили делата въз основа на сложни въпроси на юрисдикцията.

Продължават да циркулират слухове, че всеки, който се е доближил до откриването на истинската цел на Зона 51, е починал при мистериозни обстоятелства или е бил убеден да мълчи поради заплахи и натиск от страна на правителството.

Неизвестни правителствени агенти са нахлули в домове и са конфискували материали на хора, участващи в разследването на Зона 51. Базата няма пряк надзор от Конгреса.

Въпреки по-обикновените обяснения за тайните правителствени експериментални тестове на самолети, мнозина все още вярват, че извънземните и НЛО са част от работата в Зона 51.

зона 51

Историята за НЛО излиза в началото на 80-те години.

Не се развихри наистина, защото по онова време нямаше интернет, но след като навлязохме в ерата на интернет, изведнъж се превърна в такова огромно, подобно на мем нещо.

Има ли извънземни и летящи чинии в Зона 51?

Секретността около Зона 51 спомогна за разпалването на много конспиративни теории.

Най-известното е твърдението, че базата е домакин на извънземен космически кораб и телата на неговите пилоти, след като са се разбили в Розуел, Ню Мексико, през 1947 г. Правителството на САЩ твърди, че не е имало извънземни и разбилият се кораб е метеорологичен балон.

Други твърдят, че са виждали НЛО над или близо до мястото, докато някои казват, че са били отвлечени от извънземни и дори експериментирани с тях, преди да бъдат върнати на Земята.

И през 1989 г. човек на име Робърт Лазар твърди, че е работил по извънземна технология в Зона 51. Той твърди, че е виждал медицински снимки на извънземни и че правителството е използвало съоръжението за изследване на НЛО.

Слуховете за връзката на Зона 51 с извънземни се въртяха преди интервюто на Лазар, още от публикуването през 1980 г. на Инцидентът в Розуел от Чарлз Берлиц и Уилям Мур.

Книгата разглежда инцидента от 1947 г. в Розуел, Ню Мексико, когато мистериозен обект, нахално покрит от медиите като „ летяща чиния “, но отхвърлен от военните като метеорологичен балон, предизвика лек, но не див обществен интерес.

През 1994 г. правителството в крайна сметка разкри, че обектът е бил балон за ядрено наблюдение .

Книгата на Берлиц и Мур от 1980 г. обаче навлиза в духа на времето на 80-те години на окултната параноя , като твърди, че правителството е прикривало НЛО, и въпреки че те не споменават изрично Зона 51, започват слухове за огромни, лабиринтни подземни военни комплекси в пустинята да се оформи.

Конспиратори като Джон Лиър, пилот и наследник на богатството на Лиърджет, разказваха зловещи и странни истории за извънземни, държани и изучавани в такива подземни лагери, където правителството ги хранеше с отвлечени деца и осакатен добитък.

През 1987 г. Лиър описва Грум Лейк, Невада – известна още като Зона 51 – като „един от най-тайните тестови центрове в тази нация“. Лиър твърди, че съоръжението е било построено с помощта на самите извънземни, които Лиър описва като високи екземпляри, които той нарича „Сиви“.

Малко след това Лир се срещна с Лазар и насочи журналиста от KLAS Джордж Нап към Лазар като учен от Зона 51.

Смята се, че Лазар е изфабрикувал образованието си , като е получил степени от MIT и Cal Tech, институти, които изглежда никога не е посещавал . Също така твърди, че е работил за лабораторията за частици в Лос Аламос през годините.

Въпреки това, когато се появи в KLAS, той беше спокоен и артикулиран, докато говореше за разглобяване и тестване на летящи чинии в Зона 51.

зона 51

И след като той постави идеята в съзнанието на обществеността, тя никога не избледня. Между първоначалното интервю на Лазар и днешния ден теориите на конспирацията за извънземното население на Зона 51 стават все по-сложни и се появяват в цялата поп култура във филми като Деня на независимостта и телевизионни предавания като Досиетата Х.

Все нови твърдения и конспирации за Зона 51 все още намират своя път. 

През 2017г.  Пентагонът разкрива, че между 2007 г. и 2012 г. дългогодишният сенатор от Невада Хари Рийд ръководеше програма на Министерството на отбраната , която разследваше доклади за летящи чинии – такава, която удобно напълни джобовете и на неговия приятел и истинник за НЛО Робърт Бигълоу, чийто изследователската компания получи по-голямата част от 22-те милиона долара, колкото струва изпълнението на програмата.

Нито едно от тези разследвания не замесва или включва пряко Зона 51, но е лесно да се види как една гигантска мистериозна пустинна военна зона може да подхранва спекулации, особено когато знаете, че правителството не разследва извънземни.

За повечето хора преданията за извънземните в Зона 51 са само малък аспект от по-широкото обществено очарование от потенциалното съществуване на извънземни и НЛО – мистериозни, но вероятно не зловещи.

Но всяка добра правителствена конспирация включва нещо, което се върти извън контрол като връзката на Зона 51 с извънземни може да е послужила като полезно разсейване на разузнавателните агенции.

Зиточник:

https://www.vox.com

 

 

 

 

 

 

Препоръчани статии

Коментари