Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни фактиТайни и загадки 10 Мистериозни места на планетата.

10 Мистериозни места на планетата.

от bezgranici
0 коментар

Мистериозните места на планетата привличат вниманието на милиони хора. Всеки от тях има свои уникални характеристики. Ще разгледаме едни от най-мистериозните места в света, създадени както от човешки ръце, така и от природата.

 

1.Дяволската кула, САЩ

Така наречената Дяволска кула всъщност е скала, съставена от множество колони. Това чудо на природата има правилна форма, което го прави да изглежда невероятно мощно и красиво. Предполагаемата възраст на кулата е около 200 милиона години.Учените твърдят, че се е образувал в резултат на топенето на магмата. Гигантските размери и идеалните пропорции на кулата породиха легенди, че тук живее дяволът.

Мистериозни

2.Могилите на Кахокия, САЩ

Могилите на Кахокия (Kahokia) е едно от мистериозните места на планетата, където някога са живели древните индианци. Експертите заключават, че преди 1500 години на това място е имало проспериращ град с население от около 40 000 жители. Археолозите са открили тук много тераси, високи могили, както и слънчев календар. Учените все още не могат да обяснят причината, поради която жителите са напуснали този град и къде са се преместили по-късно.

3.Чавинда, Мексико

Това мистериозно място на планетата, разположено в Мексико , е обвито в много легенди. Местните вярват, че Чавинда е центърът на пресечната точка на реалния и отвъдния свят. Ето защо тук се случват странни неща. Според легендите тук се пазят несметни съкровища, които никой досега не е успял да открие. Въпреки това всеки ден има все повече хора, които искат да намерят съкровището.

4.Нюгрейндж, Ирландия

Нюгрейндж е най-старата сграда в Ирландия . Експертите смятат, че е построен преди 5000 години. Има версия, че сградата може да е гробница. За кого обаче е построена е трудно да се каже.

Съвременната наука все още не може да отговори как древните хора са могли да изградят такава идеална структура.

Интересен факт е, че той не само е запазил оригиналния си вид, но и до днес остава напълно водоустойчив.

5. Пирамидите на Йонагуни, Япония
Мистериозните подводни пирамиди не оставят безразлични много археолози. Учените недоумяват кой ги е създал – хората или природата. Само гмуркачите могат да видят удивителни структури.

Пирамидите на Йонагуни, Япония

 

6.Моаи паметници , Великденският остров Чили 
Великденският остров е най-известен със своите невероятни каменни статуи (моаи). Днес има около 900 фигури с различна височина. Островитяните вярвали, че моаите ги защитават от зли духове и неприятности, затова се отнасяли с голямо благоговение към идолите. Средното тегло на статуите е между 3 и 5 тона, но някои от тях достигат до 12 тона. Хора от цял ​​свят са нетърпеливи да дойдат на Великденския остров, за да видят известните моаи със собствените си очи и отново да си помислят как са създадени.

Великденският остров

7.Портата към ада“ – кратер Дарваза в Туркменистан
В туркменската пустиня Каракум има газов кратер Дарваза, подобен на 9-те кръга на Данте . Тази огнена фуния с диаметър около 60 м и дълбочина до 20 м е резултат от геоложки проучвания, проведени тук по времето на СССР .

Интересен факт е, че по-късно кратерът поглъща съветска сондажна платформа. По време на разкопки геолозите откриха подземна пещера с природен газ, което почти доведе до смъртта на много хора.

След кратка среща учените решават да подпалят газа, като искат да спасят местните жители от заплахата. Според техните изчисления пламъците е трябвало да бъдат потушени за по-малко от седмица, но Портите към ада горят и днес.

"Портата към ада" - кратер Дарваза в Туркменистан

8.Стоунхендж, Англия
Английският Стоунхендж отдавна преследва учените. Все още не е известно какво е това мистериозно място. Според най-разпространената версия сградата може да е била използвана от друидите като обсерватория.

Изграден е от огромни каменни мегалити, разположени в кръг. Диаметърът на конструкцията достига 100 м. В централната част на Стоунхендж има олтар от пясъчник. Може би скоро учените ще разберат точно защо е построен.

 

9.Бермудски триъгълник, Атлантически океан
Мистерията на Бермудския триъгълник остава една от най-обсъжданите на планетата. В тази аномална зона самолети и кораби периодично изчезват без следа .

Триъгълникът се намира в северозападната част на Атлантическия океан между Маями, Бермудите и Пуерто Рико.

В момента има стотици мистериозни изчезвания, които остават необяснени. В този регион от време на време оборудването излиза извън контрол, корабите се заблуждават и самолетите изчезват от радарите.

Но най-интересното е, че след катастрофата спасителите не намират останките. Ето защо Бермудският триъгълник е едно от най-мистериозните и загадъчни места на планетата.

10. Египетски пирамиди, долината Гиза, Египет
Пирамидите в Гиза са включени в списъка на 7-те древни чудеса на света . Интересен факт е, че от целия списък само те са оцелели до нашето време. Тези пирамиди са величествени и мистериозни сгради с хилядолетна история.

Всяка година милиони туристи идват в Гиза, които искат да видят уникалните сгради със собствените си очи. Учените не могат да се споразумеят за метода на изграждане на пирамидите, както и за истинското им предназначение.

Пирамидите на Хеопс , Хефрен и Менкаур са построени през 26 век пр.н.е. д. Може би в бъдеще ще разберем тайната на тяхното изграждане и ще научим повече за древната цивилизация , на която те са уникален паметник.

Това бяха 10 най-мистериозните места на планетата. Ако тази статия ви е харесала – споделете я в социалните мрежи.

 

Препоръчани статии

Коментари