Saturday, May 25, 2024

Coca-Cola

Изненадващи и интересни факти

от bezgranici
0 коментар

Въпреки че американският фармацевт Джон С. Пембъртън изобретява Coca-Cola през 1886 г., неговият счетоводител Франк Робинсън изобретява името.

Първите продукти на Coca-Cola съдържаха кокаин, около 9 милиграма на чаша. Напитката е отстранена от пазара през 1903 г.

Само две държави в света не продават Coca-Cola: Северна Корея и Куба.

Coca-Cola има толкова много видове напитки, че ще е необходимо на човек да пие по една на ден в продължение на девет години, за да ги опита всичките.

3,1% от всички напитки, консумирани по света, са продукти на Coca-Cola.

Мексиканците пият повече Coca-Cola от всяка друга страна по света. Мексиканците пият около 745 кока-кола напитки годишно. Американците пият около 401 кока-кола годишно

 

Coca-Cola
30-годишна майка на 8 деца починала, след като пиела по 2 галона кока-кола дневно в продължение на години. Аутопсията разкрива, че напитката й е съсипала черния й дроб, сърцето,а всичките й зъби са били изгнили.

Оригиналната формула се съхранява в трезор в клон на SunTrust Bank Atlanta, който е близо до централата на Кока-кола.

Coca-Cola е първият търговски спонсор на Олимпийските игри през 1928 г.

Основният вкус е ванилия и канела, със следи от подправки, като индийско орехче.

Първоначално  се е предлагала на пазара като напитка за умереност и патентовано лекарство за киселини, гадене и главоболие.

Марката струва около 74 милиарда долара: повече от Budweiser, Pepsi, Starbucks и Red Bull взети заедно.

Червено-бялото лого се разпознава от 94% от населението на света.

coca-cola

Още освежаващи факта:

През 2006 г. двама служители на Кока-Кола бяха заловени при опит да продадат търговски тайни на съперника Pepsi, включително информация за напитка, която все още се разработва, в замяна на ескалираща серия от възнаграждения от $5000 до $75 000. Служителите предадоха поверителни документи и дори течна проба на някой, когото смятаха за изпълнителен директор на Pepsi: беше агент на ФБР. Pepsi е предупредила както Coca-Cola, така и ФБР за предложението. Говорител на Pepsi каза пред CNN, че конкуренцията „трябва да бъде честна и законна“. Двамата газирани корпоративни шпиони получиха съответно пет и осем години затвор.

Има разлика между Diet Coke и Coke Zero.
Ако вече има Cola-Cola Diet Coke, защо има Coke Zero? Каква е разликата? Diet Coke и Coke Zero имат едно общо нещо – да дадат на потребителите газирана напитка с нула калории. Основната им разлика обаче е вкусът. По-специално диетичната кока-кола има по-лек вкус от оригиналната кока-кола, докато кока-кола нула имитира оригиналния вкус на кока-колата.

Средно Кока-Кола харчи 900 милиона долара за реклама само в САЩ.

Нещо повече, зашеметяващите 4 милиарда долара са общите рекламни разходи на Coca-Cola в световен мащаб всяка година.

Въпреки това компанията гледа на разходите за реклама като на инвестиция, а не като на задължение. Нещо повече, те обичат да спонсорират няколко спортни събития като част от маркетинговата стратегия. Най-забележителното е, че Coca-Cola харчи повече пари за реклама, отколкото Microsoft и Apple взети заедно.

Производството на Coca-Cola в Куба е спряно през 1962 г.
Кока-Кола отвори една от първите си бутилиращи фабрики в Куба през 1906 г. Производството обаче спря през 1962 г. поради търговското ембарго (правителствена заповед за ограничаване на търговията на определени стоки с чужда държава) веднага след като Фидел Кастро взе над страната. От днес обаче някои туристи в Куба забелязаха кока-кола в някои курорти. Въпреки това, Куба има своя версия на кока-кола, наречена Tukola.

Колата може да направи чудеса за почистване на тоалетните чинии.
Coca-Cola може да почиства тоалетни чинии. Да, не сте прочели това погрешно.

Наистина газираната сода може да премахне трудни за почистване петна от тоалетна чиния. Като съдържа кока-кола в спрей бутилка или просто излива директно върху покритието на тоалетната чиния, тя ще омекоти петната.

Освен това, оставете кока-колата да престои няколко минути или часове и това ще подобри нейната ефективност. Накрая, преди да пуснете водата, използвайте тоалетна четка, за да изтъркате петната.

Колата премахва мазнините по дрехите ви.
Коксът има съставка, наречена фосфорна киселина. Тази съставка може да премахне мазнините по дрехите. Освен това, използването на кутия кока-кола върху прането ви заедно с обикновения перилен препарат ще свърши добра работа за отстраняване на мазнините.

Въпреки това, ако мазнината е трудна за отстраняване, нанесете кока-кола директно върху петното и я оставете да кисне до 30 минути, преди да я хвърлите в обикновен цикъл на пране.

Препоръчани статии

Коментари