Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Пристрастяващи факти за кафето.

Пристрастяващи факти за кафето.

от bezgranici
0 коментар

Според легендата кафето е открито през 9-ти век, когато етиопски пастир на кози на име Халди забелязал, че неговите обикновено летаргични кози са по-възбудими, след като са отхапали червените плодове от вечнозелено дърво.

Халди занесъл плодовете на мюсюлмански мъж, който превърнал суровите плодове във вкусната напитка.

Въпреки че кафето е открито в Етиопия около 850 г. сл. Хр., едва когато се разпространи в Мока, Йемен, около 1100 г., то се утвърди като популярна напитка. От Мока (от което кафето Мока произлиза името си) зърната са били изпратени до Индия и по-късно в Европа през 1515 г. До 1675 г. Англия има повече от 3000 кафенета.

Първоначално кафето е било считано за чудо лекарство в Йемен и Арабия и е било приемано само по съвет на лекар. Мнозина виждат кафето като тоник и стимулиране на мозъка.

Първото кафене в света отваря врати през 1475 г. в Константинопол (днешен Истанбул).

Белгиец на име Джордж Вашингтон изобретява разтворимо кафе през 1906 г. в Гватемала.

Светлото печено кафе има повече кофеин от тъмното печено кафе. Колкото по-дълго кафето се пече, толкова повече кофеин се приготвя от зърната.

кафе
С повече от четири милиарда кафеени дървета Бразилия е водещият производител на кафе в света. Всъщност Бразилия произвежда около една трета от световното кафе днес.След това се нареждат Виетнам, Индонезия , Колумбия и Индия.

Ефектите на кафето върху здравето зависят до голяма степен от това как се приготвя кафето. Например, хартиените филтри за кафе премахват мазни компоненти, наречени дитерпени, които са свързани с коронарна болест на сърцето . Металните филтри обаче не премахват тези маслени компоненти.

Проучванията показват, че мъжете , които пият шест или повече чаши кафе дневно, намаляват риска от развитие на рак на простатата с 20%.

Проучванията показват, че пиенето на кафе намалява риска от болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, сърдечни заболявания , захарен диабет тип 2, цироза на черния дроб.

Най-скъпото кафе в света е индонезийското Kopi Luwak или кафето цибет. Прави се от кафе на зърна, които са били изядени, частично усвоени и след това изхвърлени от животно, подобно на невестулка, наречено азиатска палмова цибетка. Тези зърна се продават за повече от 600 долара за паунд или 50 долара за чаша.

Препоръчани статии

Коментари