Saturday, May 25, 2024

Китай

Безкрайни факти за Китай.

от bezgranici
0 коментар

Китай е лидер по население сред страните в света, държава с огромни темпове на икономически растеж.

Има най-дългата сухопътна граница и, разбира се, най-дългата разделителна стена – Великият Китай.

Китай многократно влиза в Книгата на рекордите на Гинес:някои рекорди са поставени от конкретни жители, други постижения са постигнати от компании, градове и цялата страна.

Например, на магистралата Пекин-Тибет беше поставен рекорд за най-дълго задръстване . Той започна на 14 август, след 9 дни достигна 100 км, а до края на август участък от пътя с дължина 260 км спря. Официалната продължителност на задръстването е 12 дни.

Обратно в Китай, през 2017 г., беше сготвена най-дългата юфка в света – 3084 м. Това е 26 пъти по-малко от дължината на тапа, но все пак впечатляващо. Рецептата за създаване на рекорд е проста: 40 килограма брашно, почти 27 литра вода и 0,6 килограма сол. Представителят на книгата на Гинес беше до главния готвач през цялото време на готвене (около 17 часа), след което прекара още 3 часа в измерване. Да, беше една цяла паста.

Между другото, за юфка. През 2002 г. археолозите разкопаха руините на Lajia (древен град в североизточната част на страната) в провинция Qinghai. Сред находките е и глинено гърне. Отворено е и са намерени добре запазени юфки. Учените са установили възрастта на нудълсите – направени са най-малко преди 4000 години.

Ето защо има теория, че пастата е измислена в Китай, а Марко Поло пренася рецептата в Европа много векове по-късно. Може би китайската юфка и италианската паста са далечни братовчеди.

китай

Китай е построил най-високата железопътна линия – тя свързва град Синин (в провинция Цинхай) и Лхаса (административния център на Тибет) и се издига на височина 5072 км над морското равнище. Пътуването е с продължителност 30 часа, а дължината на маршрута е 1926 км.

В област Dafeng, град Yancheng, провинция Jiangsu, най-големият лабиринт от жив плет е 35 000 m², което е около 5 футболни игрища. Лабиринтът получи 3 награди от представителите на Книгата на рекордите Гинес: за най-голям лабиринт, за най-голям плет и за най-дълъг пешеходен маршрут в лабиринта.

В Източен Китай (град Дзянсу между Нанкин и Шанхай) най-дългият морски мост е виадуктът Данянг-Куншан. Той е част от железопътната линия, по която се движат високоскоростни влакове от Пекин до Шанхай. Дължината на моста е 164,8 км.

Какво да видим в Китай.

Някои китайци живеят в подземни къщи, наречени яодонг . Такива къщи се намират на Льосовото плато в северната част на страната. Някои пещери са издълбани в склоновете на хълмовете, други навлизат дълбоко в земята, образувайки квадратен двор-кладенец без покрив. Днес около 30 милиона души живеят в Яодонг. Това е 5,5 пъти повече от населението на Финландия и 2,5 пъти повече от броя на жителите на Москва.

китай

В Китай има около 13 000 будистки храма . Не пропускайте да посетите няколко, да се разходите из павилионите и да се снимате в пагодата. Храмът на Нефритения Буда в Шанхай, храмът Даджуе в западната част на Пекин, плаващият храм Майтрея на планината Фанджинг в провинция Гуейджоу – всеки пътешественик може да намери място по свой вкус.

В югозападната част на Китай (близо до многомилионния град Кунмин) се намира Кралството на малките хора – парк, в който работят само джуджета. Държавата излезе с този проект, за да осигури работа на ниски хора и да им помогне да се интегрират в икономиката на страната.

Караокето е много популярно в Китай .

Неоновите надписи “ KTV “ са почти визитна картичка на мегаполисите на страната. Преди можете да намерите караоке барове на всеки ъгъл, но сега те се заменят с Mini KTV терминали – малки сепарета за един посетител. Mini KTV работят денонощно и се намират в търговски центрове, кина и ресторанти.

И в Китай има еднопромишлени градове, които са специализирани в производството на един вид продукт. Например Datang в провинция Zhuji. Това е истински „град на чорапите“ : около 30% от чорапите в света се произвеждат тук.

Въпреки пренаселеността, в Китай има приблизително 64 милиона празни къщи , а има и цели градове-призраци. Това са слабо населени райони в близост до големите градове. Например Tianducheng, Thames, Binhai са застроени с небостъргачи без жители. Икономистите обясняват това явление по следния начин: цените на недвижимите имоти се повишиха, а платежоспособността на населението падна поради демографската криза.

Населението на градовете бавно нараства, но повечето къщи все още са празни. На туристите може да се предложи екскурзия до призрачни райони.

И на 30 км от Шанхай можете да намерите истински Лондон. Китайците построиха град Темза и събраха в него разпознаваеми обекти на английската столица: има скулптури с героите на Хари Потър, червени телефонни кабини, катедрала в готически стил, дори паветата са подредени по същия начин. Богати китайци живеят в Thames Town, туристическият бизнес е добре развит тук.

Каква екзотика да опитате: храни и напитки

Можете да поискате чаша топла вода във всяко заведение, а обществените места често са оборудвани със специални бойлери, тъй като китайците пият вряща вода през цялото време . Факт е, че в Китай вярват в лечебните свойства на врящата вода.

китай, китайски чай

Между другото, можете не само да пиете топла вода: според китайците дори къпането в такава вода лекува заболявания, поради което горещите извори са толкова популярни там. И не пропускайте да посетите чаената церемония .

В Китай има нещо като самовар (хого), само че не се използва за чай, а за готвене. В центъра на масата за хого е поставена повърхност за готвене, върху която е поставен „самовар“. Самоварът за малка компания има едно отделение, а за голяма – няколко.

Всеки от тях се пълни с бульон по избор на госта: някои избират зеленчукови бульони, други месни бульони, трети обичат всичко, основното е пикантно. След това носят чинии с нарязани зеленчуци, месо, риба, скариди, тофу, оризови топчета и юфка.

Когато поръчате хого, вие решавате какви съставки да добавите към супата и получавате свое уникално ястие.

Цялата азиатска кухня удивлява европейците с неочаквани комбинации. Не пропускайте да опитате местната улична храна. Например в Китай сладките колбаси в тестото са популярни и именно наденицата е сладка в това ястие.

А в китайските заведения не е обичайно да се оставя бакшиш – това може да обиди сервитьора.

Още малко интересни факти
Чрез ежедневието можете да научите много за местните традиции и да разберете манталитета на населението. Това не е най-необходимата информация за планиране на почивка в Китай, но много интересна. Факти могат да бъдат разказани в компанията на приятели, например, докато чакате да се качите на полет за Пекин.

 

Препоръчани статии

Коментари