Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти 23 Забавни и интересни факта за Финландия. Най-щастливата страна в света.

23 Забавни и интересни факта за Финландия. Най-щастливата страна в света.

от bezgranici
0 коментар

Финландия е разположена в Северна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия.

Страната има някои закони, които се смятат за странни, и други, които я карат да изглежда най-разумната държава в света.
И така, нека започнем с нашия списък с интересни факта за Финландия.

1. Финландия е най-щастливата страна в света!

Официално, Финландия е най-щастливата страна в света, според доклада на ООН. Може би това е причината Финландия да има доста добра продължителност на живота, мъжете живеят средно 79 години, а жените средно 84.

2. Финландия е известна като „Земята на хилядата езера“.

Въпреки че се нарича земя на хилядата езера, всъщност на територията на Финландия има огромни 187 888 езера . Освен това повечето езера във Финландия също имат острови, а в тази зашеметяваща страна има 76 000 острова.
Финландия е известна като „Земята на хилядата езера“

3. Финландският език е един от най-трудните за научаване в света.

Въпреки че Финландия често се свързва със Скандинавия , езикът на страната няма нищо общо с нейните скандинавски приятели. Финландският език принадлежи към семейството на уралските езици. Поради разликата му от повечето други езици и сложната му система с малки, големи букви и гласни, повечето изучаващи го намират за предизвикателство.

4.Всички финландци учат шведски в средното училище.

Докато финландският не е скандинавски език, шведският е важен език във Финландия. Толкова много, че има статут на официален език заедно с фински.Шведски се говори предимно на западното и южното крайбрежие на страната, докато около 5% от финландците смятат шведския за свой роден език.И разбира се, финландците също учат английски в училище.

5.Хелзинки е един от 10-те най-добри градове в света за чист въздух.

Столицата на Финландия, Хелзинки, не само спира дъха, но и може да се похвали с невероятно чист свеж въздух. Всъщност около 1,26 милиона души живеят в столичния регион и се наслаждават на това фантастично качество на въздуха.

6. Финландците са най-големите пиячи на кафе в света.

Повечето хора биха си помислили, че европейската столица на кафето ще бъде Италия или Франция. Но не, финландците са тези, които консумират повече кафе на глава от населението, отколкото всяка друга страна не само в Европа, но и в света. Средният финландец консумира удивителните 12 кг всяка година . Пиенето на осем чаши кафе на ден не би се считало за необичайно във Финландия.

7. Финландия е луда по сауната.

Сауната е неразделна част от финландската култура и идентичност. Тези, които имат достъп до сауна, ще се опитат да я посещават поне веднъж седмично. Традиционният ден за сауна е събота. Оценките сочат, че броят на сауните във Финландия е около два милиона.  Тези горещи стаи в миналото са били места за релаксация, пречистване и свързване. Векове наред те са били неразделна част от важни житейски събития. Исторически погледнато, жените дори са раждали в сауни, защото те са били смятани за най-чистите места в домовете. В съвременна Финландия сауните могат да бъдат намерени почти навсякъде. В сградата на финландския парламент дори има собствена сауна.
Думата сауна е най-широко използваната финландска дума в английския език.

8. Първата европейска страна, която дава на жените право на глас.

През 1906 г. Финландия става първата страна в Европа, която дава на жените от всички слоеве на обществото правото да гласуват и да бъдат избирани в парламента.
Площта на Финландия всъщност се увеличава всяка година.

9. Страната всъщност става все по-голяма всяка година.

Налуднечево, но факт.Площта на Финландия всъщност се увеличава всяка година.Земята все още се възстановява от ледниковия период, през който тежестта на ледниците я е потопила в морето. Сега бреговата линия преживява ледников отскок. Има още 100 метра земя.

10. Финландия има Национален ден на провала!

13 октомври е официалният Национален ден на неуспеха и на този ден финландците празнуват неуспехите в живота като естествен път към успеха. Това помага при чувството за неадекватност в това, което може да бъде доста трудолюбиво общество с високи стандарти.

11. Глобите за превишена скорост се основават на доходите.

В страната има система за „дневна глоба“ , която се изчислява от дневния разполагаем доход на нарушителя и колко далеч надвишава ограничението на скоростта.

Angry Birds
12.Играта Angry Birds произхожда от Финландия.

Сензационната мобилна игра Angry Birds е създадена от Rovio Entertainment, финландски разработчик на видеоигри, през 2009 г. Оттогава има пуснати още 20 игри Angry Birds, както и филми, стоки и комикси.

13. Страната е дом на спорт, наречен „носене на съпруга“ .

Носенето на съпруга вече е международен спорт. Мъжът бяга през писта с препятствия с партньорка, преметната на гърба му. Обикновено има две сухи препятствия и едно водно препятствие на трасето от 253,5 метра.

14. Финландските граждани се чувстват напълно комфортно с тишината.

Когато се срещнат познати, е напълно приемливо да си  кажат набързо здравей и да продължите по пътя си. Финландците също естествено спазват дистанция от другите хора на обществени места.

15. Повечето финландски деца имат два рождени дни.

Рождените дни са много важни за децата във Финландия. Мнозина от тях имат по две дати: една за приятели и друга за семейството. От друга страна, повечето възрастни са склонни да празнуват само „големите“ рождени дни и дори тогава те обикновено са неформални събития.

Finland
16.  74% от страната е залена.

Финландия има повече гори от всяка друга европейска страна. Горите покриват 74% от цялата страна – това е площ, по-голяма от Обединеното кралство или Италия.

17.Финландия е земя на метъл групи.

Финландия има висока гъстота на хеви метъл групи. Всъщност има повече хеви метъл банди на глава от населението, отколкото всяка друга страна в света.Финландската метъл сцена е разнообразна, с групи, обхващащи различни поджанрове от симфоничен метъл до дет метъл, дуум, фолк метъл и други.  Групи като Nightwish, Children of Bodom, HIM, Stratovarius, Amorphis и Apocalyptica са спечелили международно признание.

18.Финландското лято вижда среднощното слънце.

За разлика от почти всички други страни, през лятото слънцето никога не залязва напълно ! Лапландия има около два месеца среднощно слънце през летните месеци, а средната температура може да достигне до 27 °C

19.Финландската зима се характеризира с полярната нощ

Поради географската ширина на Финландия през зимата слънцето никога не изгрява на север, а на юг го има само за кратко. Вечната нощ се нарича полярна нощ.Северно от Арктическия кръг полярната нощ продължава повече от 50 дни. В Южна Финландия, на брега на Балтийско море, най-краткият ден продължава само 6 часа.
finland aurora

20.През зимата във Финландия можете да видите Северното сияние.

Едно от най-емблематичните и зашеметяващи неща, които може да се види е Aurora Borealis. Колкото по на север отивате, толкова по-вероятно е да видите този природен феномен.Град Рованиеми във финландска Лапландия е известен като страхотно място от което може да се видят светлините.

21.Кафявата мечка е националното животно.

Природата и дивата природа  са едни от най-зашеметяващите аспекти на страната. Въпреки че е малко вероятно да видите мечка на почивката си, може да видите снежна сова, лос или дори вълк, ако знаете къде да отидете.

22. Средно около 1 на всеки 10 затворници във Финландия е успял да избяга от затвора през 2013 г. Това нарежда страната на първо място в Европа по бягства от затвора.
23. Дядо Коледа.

Дядо Коледа (известен във Финландия като Joulupukki или „Yule Goat“) официално живее в къща, построена точно на върха на Арктическия кръг, близо до град Рованиеми, в северната провинция Лапландия. Пощенската служба на Дядо Коледа (адрес: Santa Claus Village, FIN-96930 Arctic Circle) получава около 700 000 писма всяка година от деца от 198 страни.

Препоръчани статии

Коментари