Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Котките – 16 забавни факта

Котките – 16 забавни факта

от bezgranici
0 коментар

Котките са едни от най-обичаните животни в света. Те са грациозни, пъргави и игриви и са чудесни другари. Има и много интригуващи факти за котките, които може би не знаете!

Техните мистериозни личности и очарователен външен вид са ги направили невероятно популярни домашни любимци.Има толкова много интересни факти за котките, за които вероятно не сте чували, от най-голямата котка в света до изненадващия начин, по който ходят.

1. Котките могат да скачат до 6 пъти над височината си.

Това е вярно!Те са наистина добри скачачи и могат да скачат много високо.

Често можете да ги видите на върха на градинска ограда или на наистина висока стена!

2.Само 20% от оранжевите котки са женски

Женските  имат две X хромозоми (XX), докато мъжките  имат една X хромозома и една Y хромозома (XY). А цветът при тях е свързан най-вече с техния пол, тъй като генът, причиняващ цвета, е на X хромозомата.

3.Спят около 13 до 16 часа на ден (70% от живота си).

Ако смятате, че котките прекарват голяма част от живота си в сън, ще сте прави. Според Ветеринарен център, Котките всъщност прекарват 70% от живота си в сън, което се равнява на около 13-16 часа на ден.

4. Не получават кариеси

Това не означава, че те не боледуват от зъбни заболявания – всъщност до 90%  на възраст над 4 години имат проблеми със зъбите . Въпреки това, те не получават видовете кариес, които хората получават, отчасти поради заострената форма на котешките зъби (в сравнение с плоските зъби при хората).

5.Котешките мустаци са толкова чувствителни, колкото върховете на човешките пръсти

Мустаците са по-дебели и груби от обикновената козина и имат три пъти по-дълбоки корени. Те са стратегически разположени върху лицето, за да осигурят сензорно оборудване, което им помага през деня,като зрение и ориентация.

Въпреки че броят на мустаците ще варира в зависимост от породата, повечето котки имат 12 мустака, подредени в четири реда на всяка буза.

6.Една от най-големите породи домашни любимци е мейн кун.

Мейн куун е една от най-големите породи домашни котки.Всъщност Световните рекорди на Гинес дадоха на Баривел, мейн куун, наградата за най-дългата домашна котка. Баривел е дълъг 120 см и живее в Италия.

7. Те са късогледи, но виждат страхотно в тъмното

Всичко това е благодарение на тези чувствителни мустачки! В сравнение с хората, тези очарователни домашни любимци са късогледи, защото очите им са толкова големи и разположени толкова напред върху лицето им. Всъщност те не могат да се фокусират върху нещо по-малко от 1 фут пред себе си.

Това е мястото, където мустаците влизат в игра, тъй като те могат да завъртят мустаците напред, за да усетят пред себе си. Те обаче компенсират това късогледство с отлична способност да виждат на тъмно.

Също така имат допълнителни тъмноспециализирани клетки, наречени пръчки, и „отразително огледало“, наречено тапетум в задната част на окото. Те работят заедно, така че да могат да виждат светлина при осем пъти по-слаба светлина от вас.

8.Имат същия брой мозъчни клетки в кората на главния мозък като кафявите мечки

Въпреки че мозъкът на мечката е 10 пъти по-голям от този на котката,те  имат приблизително същия брой клетки за обработка на информация. Мозъчната кора на мечката има 251 милиона клетки, докато табито има около 250 милиона клетки.

Това обаче все още бледнее в сравнение с хората – имаме до 26 милиарда клетки в кората на главния мозък.

Котките - 16 забавни факта (3)

9.Най-малката порода е сингапура.

Произхожда от Сингапур и името й означава Град на лъва, местното малайско име на техния остров.

10.Котките ходят като камили и жирафи

Тяхната последователност на ходене е двата десни крака първо, последвани от двата леви крака, така че те придвижват половината от тялото си напред наведнъж.

11.През 1963 г. котка излетя в космоса

На 18 октомври 1963 г. Фелисет, известна още като „Астрокат“, епървата и единствена котка, излязла в космоса.

12.Скоростта на домашния любимец може да достигне  30 мили в час

Те могат да достигнат скорости от около 30 мили в час, което е толкова бързо, чете биха могли да победят Юсейн Болт в бягане на 200 метра!

13.Рекордът за най-силно мъркане е 67.8db(A)

Мерлин,черно-бяла котка от Торки, Великобритания, в момента държи рекорда за най-силно мъркане на домашна котка. Неговото мъркане е 67,8db(A) и за контекст, това е почти същата сила като душ! Повечето котки мъркат с около 25 db.

14.Те са МНОГО популярни в Южна Америка

Котките превъзхождат кучетата като домашни любимци в Южна Америка с огромно количество от 73 милиона домашни котки, за разлика от 63 милиона кучета! Над 30% от домовете в Южна Америка притежават котка като домашен любимец.

15.Кулата Таусър

В Шотландия има кула, която е построена в памет на котка на име Таусър. Кулата е празник на всички мишки, които тя е убила през живота си, което е число над 30 000.

16. Котките са музикални същества

Подобно на птиците, котките издават много различни звуци. Котките могат да издават до 100 звука, докато кучетата издават само 10! Това е някакъв музикален талант.

 

 

Препоръчани статии

Коментари