Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни фактиЛюбопитно Слънцето: факти за възрастта, размера и историята на слънцето.

Слънцето: факти за възрастта, размера и историята на слънцето.

от bezgranici
0 коментар

Слънцето е звездата в центъра на нашата слънчева система. Това е голяма топка от газ и плазма, която генерира собствена енергия чрез ядрен синтез в ядрото си. Като наша единствена звезда, тя е единственият естествен източник на светлина в цялата слънчева система.

Планетите , планетите джуджета , астероидите , кометите и други обекти в Слънчевата система обикалят около Слънцето . Единствените изключения са луните, които от своя страна обикалят около планети, планети джуджета и дори астероиди. Все пак луните също зависят от Слънцето, както всеки друг обект.

Слънцето ни осигурява светлината и енергията, от които се нуждаем за живота тук на Земята. Сутрин, когато слънцето изгрее, започват и ежедневните ни дейности.

През нощта, след като Слънцето залязва, Луната е тази, която свети най-ярко в небето. Луната на Земята обаче не създава своя собствена светлина. Той свети поради светлината, която отразява от Слънцето.

Влиянието на Слънцето върху живота ни е всеобхватно. Най-важното е, че прави фотосинтезата възможна, което е начинът, по който растенията произвеждат храната си. Слънцето също е отговорно за вятъра, промените във времето, океанските течения и почти всичко, което прави живота възможен на Земята.

Въпреки че Слънцето е най-важната звезда за нас, то е просто обикновена звезда. Всъщност това е само една от милиардите звезди само в Млечния път. Това обаче не го прави по-малко интересен.

Факти за слънцето

Над един милион Земи могат да се поберат в Слънцето. Ако трябва да напълните кухо Слънце със сферични Земи, някъде около 960 000 ще се поберат вътре. Въпреки това, ако смачкате тези Земи, за да сте сигурни, че няма загубено пространство, тогава можете да поставите 1 300 000 Земи вътре в Слънцето. Повърхността на Слънцето е 11 990 пъти по-голяма от земната.

Енергията, създадена от ядрото на Слънцето, е ядрен синтез. Това огромно количество енергия се получава, когато четири водородни ядра се комбинират в едно хелиево ядро.
Слънцето е почти идеална сфера. Като се има предвид самият размер на Слънцето, има само 10 km разлика в неговите полярни и екваториални диаметри – това го прави най-близкото нещо до идеална сфера, наблюдавана в природата.

Слънцето се движи с 220 км в секунда (137 мили в секунда). Намира се на около 24 000–26 000 светлинни години от галактическия център. Освен това на Слънцето са необходими приблизително 225–250 милиона години, за да направи една обиколка около центъра на Млечния път .
Необходими са осем минути, за да достигне светлината от Слънцето до Земята. Средното разстояние от Слънцето до Земята е около 150 милиона километра (93 милиона мили). Светлината се движи с 300 000 км в секунда, така че разделяйки едно на друго, ви дава 500 секунди или осем минути и двадесет секунди. Тази енергия може да достигне Земята само за минути, но отнема милиони години, за да измине пътя от ядрото на Слънцето до повърхността му.

Слънцето е на половината от живота си. На възраст от 4,5 милиарда години Слънцето е изгорило около половината от запасите си от водород и има достатъчно, за да продължи да гори водород за още 5 милиарда години.

В момента Слънцето е звезда жълто джудже.
Разстоянието между Земята и Слънцето се променя. Това е така, защото Земята се движи по елиптична орбита около Слънцето. Разстоянието между двете варира от 147 до 152 милиона км (91 до 94 милиона мили). Това разстояние между тях е една астрономическа единица (AU).

Слънцето се върти в същата посока като Земята. Гледано от север, Слънцето се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка, от запад на изток, точно както повечето планети, с изключение на Венера и Уран .

Слънцето се върти по-бързо на своя екватор, отколкото близо до полюсите си. Това е известно като диференциално въртене.

Слънцето има мощно магнитно поле. Когато магнитната енергия се освобождава от Слънцето по време на магнитни бури, възникват слънчеви изригвания, които виждаме на Земята като слънчеви петна. Слънчевите петна са тъмни области на повърхността на Слънцето, причинени от магнитни вариации. Причината да изглеждат тъмни се дължи на това, че температурата им е много по-ниска от околните райони.

Температурите вътре в Слънцето могат да достигнат 15 милиона градуса по Целзий (27 милиона °F). Енергията се генерира чрез ядрен синтез в ядрото на Слънцето. Това е, когато водородът се превръща в хелий. И тъй като обектите обикновено се разширяват, Слънцето би избухнало като огромна бомба, ако не беше огромното му гравитационно привличане.

Слънцето генерира слънчеви ветрове. Това са изхвърляния на плазма (изключително горещи заредени частици), които произхождат от слоя на Слънцето, известен като короната. Те могат да пътуват през Слънчевата система с до 450 км в секунда.

Атмосферата на Слънцето се състои от три слоя: фотосфера, хромосфера и корона.
Слънцето е класифицирано като звезда жълто джудже. Това е звезда от главната последователност с температури на повърхността между 5 000 и 5 700 градуса по Целзий (9 000 и 10 300 градуса по Фаренхайт).
Aurora Borealis и Aurora Australis са причинени от взаимодействието на слънчевите ветрове със земната атмосфера.

Слънцето е средно голяма звезда със звездна класификация G2V или жълто джудже. Тя е повече от 300 000 пъти по-масивна от Земята и около 110 пъти по-голяма. Най-горещо е в сърцевината си, където температурата достига милиони градуси по Целзий. Слънцето има маса от 1 989 100 000 000 000 000 000 милиарда kg. Това е еквивалентът на 333 060 Земи!

 

Препоръчани статии

Коментари