Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни фактиТайни и загадки Американският долар – какво означават тайните символи в доларовата банкнота.

Американският долар – какво означават тайните символи в доларовата банкнота.

от bezgranici
0 коментар

Американският долар е основна резервна валута в света, а историята му е интересна.

Доларът е една от най-ползваните валути в света. И тя, подобно на еврото, има своята интересна история.

Историята на щатския долар започва от самото основаване на Съединените американски щати, като се базира на испанския сребърен долар, който е бил в употреба в северноамериканските колонии на Обединеното кралство повече от 100 години преди Декларацията за независимост на Съединените щати.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. „Coinage Act“, приет от Конгреса на САЩ. С този законодателен акт се установява биметален стандарт за долара, който се равнява на определено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 долар е равен на 100 цент.

Символ: Пирамида

Един от най-привличащите вниманието символи на доларова банкнота е пирамидата, която представлява сила и продължителност. Някои тълкуват липсващия връх като знак, че страната все още не е завършена. По същия начин, западното лице на пирамидата е в сянка, докато предната част е осветена, което според някои показва, че нацията все още не е изследвала Запада или не е разбрала какво ще направи за западната цивилизация.

Символ: Око над пирамидата

Когато Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и Джон Адамс се събрали, за да проектират печата са  искали печатът да има символ на божественото провидение, а всевиждащото око, оформено като върха на пирамидата, е древен символ на божествеността. Историкът и автор Стивън К. Бълок обяснява: „Пирамидата е знак за сила, оцеляване и дълготрайност и това показва, че новата нация ще оцелее и ще продължи дълго време и е изградена на 13 различни стъпала, което означава 13 нови държави, 13 бивши колонии.“

Символ: Римските цифри в основата на пирамидата.

Римските цифри могат да бъдат забелязани в основата на пирамидата„MDCCLXXVI“, което означава числото 1776 – годината на основаването на страната. Освен това по екстериора на пирамидите могат да се видят 13 стъпала, което не е случайно.

Символ: Щит на орел

Пред орела тази уникална американска птица – има щит. Томсън обяснява, че щитът или гербът на гърдите на орела се състои от две основни части: хоризонтална синя лента, която представлява Конгреса, простираща се през горната трета на щита, поддържана от 13 червени и бели вертикални ивици, които представляват 13 оригинални колонии. 13-те звезди над орела представляват ново съзвездие, заемащо своето място във Вселената по същия начин, по който нова нация заема мястото си сред другите суверенни нации.

Цветовете също имат значение. Синьото означава бдителност, постоянство и справедливост червеното означава издръжливост и доблест; а бялото показва чистота и невинност.

Символ: Печат на Министерството на финанси

Балансиращите везни върху печата на Министерството на финансите не представляват балансиран бюджет (който се управлява от Конгреса), а всъщност са символ на справедливостта. Под везните има 13 звезди, по една за всяка от първоначалните колонии. Ключът отдолу означава официална власт.

Символ: латински фрази

Латинските фрази се появяват няколко пъти върху доларовата банкнота в няколко символа на доларова банкнота. Над пирамидата се чете „annuit cœptis“, което означава „Бог благоприятства нашето начинание“. Под пирамидата е изразът „novus ordo seclorum“, който се тълкува като „нов ред на вековете“. На знамето, което държи орелът, е „e pluribus unum“, което също се появява на почти всички американски монети и означава „от много, един“

Символ: Номер на окръг на Федералния резерв

На лицевата страна на доларовата банкнота четири пъти се появява едно- или двуцифрено число. Това число се отнася за Федералната резервна банка, която е отпечатала банкнотата. „1“ например би означавало, че е направено в Бостън, докато „2“ се отнася за Ню Йорк.

На колко години е настоящият дизайн на доларова банкнота?
Най-малката хартиена банкнота в Съединените щати е претърпяла безброй промени през вековете. Първият път, когато Джордж Вашингтон се появява на банкнотата, е през 1869 г. През 1920 г. размерът на банкнотата е намален до 6,14 инча на 2,61 инча , което отразява високата цена на хартията и производството по онова време, и остава този размер до днес. На този етап не е имало истински символ или правителствена емблема.

Емблематичният Голям печат е добавен през 1935 г., представлявайки първия път, когато мотивът на пирамидата и орела е открит върху американската доларова банкнота. Е било предложението на Хенри А. Уолъс, секретар по земеделието на президента Франклин Д. Рузвелт. През 1957 г. на гърба на банкнотата е добавено мотото „In God We Trust“ – фраза, която за първи път се появява върху американската валута на монети от Гражданската война.

Банкнотата от 1 долар сега представлява почти половината от валутните изисквания на Бюрото за гравиране и печат всяка година.

Препоръчани статии

Коментари