Saturday, May 25, 2024

Джон Ленън.

Смъртта на Джон Ленън: Поглед в последния ден на Ленън.

от bezgranici
0 коментар

Джон Ленън наистина няма нужда от представяне, но е почти невъзможно да се говори за певеца, без да се спомене дълбокото му влияние върху музиката.

Не само, че партньорството му при писане на песни с колегата му от Бийтълс Пол Маккартни беше едно от най-успешните в историята на музиката, но Джон Ленън, човекът, дойде да представлява движения и да революционизира жанровете.

Славата на Ленън приживе се съревновава само с невероятното количество внимание, което получи след смъртта си. Бийтълът е брутално убит; той беше застрелян и убит от луд фен. Но как стана това? И защо? По-долу ще се потопим в някои от смразяващите подробности за смъртта на Джон Ленън и как загубихме Бийтълс.

Кой, какво, кога и къде.

Джон Ленън умира на 8 декември 1980 г. в The Dakota Apartments в Ню Йорк.

Умира едва на  40 години и за съжаление, първият Бийтълс, напуснал този свят. Той беше застрелян и убит от Марк Дейвид Чапман малко преди 23 часа, след като се върнал от звукозаписното студио на Record Plant. Йоко Оно беше с Ленън по време на смъртта му и той беше официално обявен за мъртъв в 23:15 ч. в болницата Рузвелт.

До 8 декември Ленън току-що беше издал своя съвместен албум Double Fantasy със съпругата си Йоко Оно, един месец преди това. Ленън и Оно бяха в Ню Йорк, за да рекламират албума и трябваше да направят фотосесия за Rolling Stone този ден. Двойката позира пред фотографката Ани Лейбовиц в началото на деня. (Резултатът от тази фотосесия беше един от най-емблематичните изображения на двойката.)

Ленън даде и последното си медийно интервю в деня на убийството си за RKO Radio.

Тогава по пътя към студиото на Record Plant се случи нещо обезпокоително. Чапман, който само часове по-късно щеше да убие Ленън, спря Бийтъла пред Дакота, за да поиска автограф. Бъдещият убиец искал Ленън да подпише копието му на Double Fantasy . Ленън се задължи.

 

Джон Ленън

„Той беше много мил с мен“, каза Чапман за взаимодействието в по-късно изслушване за условно освобождаване . „По ирония на съдбата, много мил и той беше търпелив с мен. Лимузината чакаше, съпругата му чакаше в лимузината и той отдели време с мен, задейства писалката и подписа албума ми. Попита ме имам ли нужда от още нещо. Казах не. Не, сър, и той си тръгна. Много сърдечен и много достоен човек.”

По време на същото изслушване за условно освобождаване Чапман беше попитан дали това първо взаимодействие го е накарало да постави под съмнение убийствените си планове.

„Да“, каза той. „Имаше вътрешна борба известно време там, знаете ли, какво правя тук? Напуснете сега. Не всичко беше съвсем хладнокръвно, но повечето беше. Опитах се да си кажа да си тръгна. Имам албума, занеси го вкъщи, покажи на жена ми, всичко ще бъде наред. Но бях толкова принуден да извърша това убийство, че нищо не би ме измъкнало от тази сграда.

По-късно същата вечер, когато Ленън и Оно се върнаха в Дакота, Чапман все още чакаше отвън. Докато двойката минава покрай него, за да влезе в дома им, Чапман изстрелва 5 куршума по него, улучвайки го с четири от куршумите в гърба и рамото. Ленън беше откаран по спешност в болницата и обявен за мъртъв при пристигането.

 

Джон Ленън Марк Дейвид Чапман

8 декември 1980 г. Джон Ленън дава автограф на бъдещия си убиец Марк Чапман няколко часа преди смъртта му.

Кой е Марк Дейвид Чапман?

Марк Дейвид Чапман е роден във Форт Уърт, Тексас, и е израснал в Декейтър, Джорджия. Той не е имал предишни присъди и е работил като охранител на Хаваите, преди да застреля Ленън.

Чапман е на 25 години, когато убива Ленън.

Още по-смущаващ беше фактът, че Чапман беше дългогодишен фен на Бийтълс. Но след противоречивото изявление на Ленън от 1966 г., че Бийтълс са „по-популярни от Исус“, Чапман се обърна срещу Ленън. Той също така се раздразни от текстовете в по-късните песни на Ленън „God“ и „Imagine“. (И двете песни имат стихове, които могат да се възприемат като противопоставяне на християнството.)

Убиецът на Ленън също става обсебен от измисления герой, Холдън Колфид, от романа Ловецът в ръжта около времето на стрелбата. Съобщава се, че Чапман е искал да моделира живота си след бунтовника Калфиед и дори е имал копие на Ловецът в ръжта при себе си, когато е убил Ленън.

Чапман е арестуван на място и скоро след това е обвинен в убийство втора степен. Той остава затворен в Green Haven Correctional Facility в Ню Йорк .

Чапман отказа искания за интервюта за пресата през първите си шест години в затвора; по-късно той каза, че съжалява за убийството и че не иска да създаде впечатлението, че е убил Ленън за слава и известност. В крайна сметка той предостави аудиозаписи на интервюта на журналиста Джак Джоунс, който ги използва, за да напише разследващата книга Let Me Take You Down: Inside the Mind of Mark David Chapman през 1992 г.

През 2000 г. Чапман получи право на условно освобождаване , което оттогава му беше отказано 12 пъти. Животът му е драматизиран във филмите The Killing of John Lennon (2006) и Chapter 27 (2007). На 30 март 2022 г. той е преместен в затвора Green Haven Correctional Facility в Beekman, Ню Йорк , който се намира в окръг Дъчес.

Препоръчани статии

Коментари