Saturday, May 25, 2024

Кападокия

9 интересни факта за Кападокия

от bezgranici
0 коментар

Кападокия някога е била древен район в източно-централна Анатолия. Разположен е покрай скалистото плато в центъра на днешна Турция.

Кападокия е една от историческите и най-красиви дестинации в света, привличаща хиляди туристи от цял ​​свят. Намира се на около 730 км от Истанбул и има красотата на приказни комини, разпръснати из целия регион. Той е бил дом на много империи като Византийска, Римска и Османска. След обявяването на независимостта Кападокия става част от съвременната турска република и се превръща в основен туристически център.

Градът е резултат от вулканични изригвания, които са причинили втвърдени скални образувания, известни като „туф“. Сегашният пейзаж на Кападокия, наричан също като приказните комини, е резултат от ерозията на туфовите скали от вятъра и водата, като по този начин се образуват тези уникални пещерни участъци.

Ето десет интересни факта, които може да искате да знаете за Кападокия.

1. Конете и Кападокия

Кападокия произлиза от персийската дума „Katpaktukya“, която се превежда като „земята на конете“. Конете все още са важна част от живота на Кападокийците и предлагат алтернативен начин на транспорт за много посетители.

Кападокия, коне

2. Скални образувания и ландшафт

Регионът на Кападокия се е формирал по време на третичния период преди около 60 милиона години след поредица от вулканични изригвания, ударили Централен Анадол. Изригванията образуват това, което днес е известно като приказните комини и много други. Известният зашеметяващ пейзаж на Кападокия е образуван от вулканична ерозия.

3. Жители

Кападокия е имала човешки заселници от епохата на палеолита. Между 2500 и 2000 г. пр. н. е. културата Хати нарича този регион дом и е последвана отблизо от хетите, които се заселват тук около 2000 г. пр. н. е. Приблизително по същото време асирийците създават търговски пунктове в Кападокия.

От 1250 г. пр. н. е. регионът е сменил владетелите от фригийци и перси към римляните през 17 г. пр. н. е. През средновековието районът е бил дом на християнски общности и хора, бягащи от религиозно преследване, и по този начин жителите са водили монашески начин на живот в продължение на хиляда години.

4. Най-добрите гледки

Няма съмнение, че Кападокия изглежда страхотно и изследването на района разкрива някои зашеметяващи гледки. Въпреки това, за най-добрата гледка към региона в цялата му слава e полет с балон над Кападокийското небе . От въздуха лунният пейзаж на региона предлага една от най-незабравимите гледки.

Не е чудно, че летенето с балон с  в Кападокия привлича до повече от милион туристи годишно. Над 100 балона с се издигат в небето през сутринта, което е невероятна гледка.

кападокия, гледки

5. Издълбаните църкви

Между 10- ти и 11 -ти век Кападокия се радва на период на разкош, който увеличава строителството на скални църкви и манастири.

Повечето от църквите са били украсени със скъпи орнаменти. Има около 600 църкви и се смята, че има още, които предстои да бъдат открити.

Разхождайки се из църквата, човек може да се възхити на красивите стенописи, които са запазили цветовете си.

Някои от стенописите са повредени поради суеверие и ерозия. суеверните местни жители издраскаха очите на някои от фигурите поради страх от злото око.

6.Има градове под земята Кападокия

Под повърхността на приказните комини има цял подземен град. Градът е свързан с мрежа от тунели и е бил използван като селище.

Християните използвали подземния град като убежище от римляните. Под земята има около 200 църкви, които са с голямо историческо значение.

Строителите са успели да издълбаят тунели, защото скалите са ковки. Много от градовете са отворени за посетители.

В Кападокия има и няколко създадени от човека пещери, изкопани по време на периода на нестабилност. Те са служили за скривалища.

Някои от сградите под земята са до 8 нива дълбоко в земята. Имаха всички удобства, необходими за ежедневния живот.

Кападокия

7.Гореме

Село Гореме е едно от малкото селища в Кападокия, което все още е населено и до днес и служи като основен туристически център на района. През цялата си история градът е имал общо три имена. Когато е основан, градът се е наричал Авджилар, което означава ловци.

По-късно се нарича Maccan, преди да стигне до сегашното си име, Goreme.

Музеят на открито Гьореме разполага с някои от най-известните религиозни комплекси в района. Музеят, скалните обекти на Кападокия и прилежащият Актепе са обявени от ЮНЕСКО за обекти на световното наследство през 1985 г.

8.Фестивали в Кападокия

Кападокия е магическо място не само заради пейзажа си, но и заради музикалните фестивали. Фестивалите включват музика от местни и международни изпълнители, храна.

Фестивалът продължава цяла седмица с изпълнения на хорове и оркестри. Този фестивал се провежда през юли в скрити дворове и стари църкви.

През юли има и фестивал на балоните, който празнува традицията на балона с горещ въздух.

9. Виното в Кападокия
Благодарение на вулканичния туф, този регион е голям производител на грозде с дълга история на винопроизводството. Тази традиция прави Кападокия любима дестинация за любителите на виното.

Известни винарни в района включват Kocabag, Turasan, Kapadokya и Senol и всяка от тях произвежда различни видове вина. Регионът е източник на популярни марки червено вино и бяло вино, които посетителите могат да опитат в много магазини за дегустация на вино.

 

Препоръчани статии

Коментари