Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Храм Ангкор Ват в Камбоджа

Храм Ангкор Ват в Камбоджа

15 факта, които може би не знаете за Религиозният Храм Ангкор Ват

от bezgranici
0 коментар

Построен в началото на 12 век, Ангкор Ват е най-големият религиозен паметник в Камбоджа и света и е признат за обект на световното наследство от ЮНЕСКО през 1992 г.

 

1. Ангкор Ват е най-големият религиозен паметник в света
Ангкор Ват е най-големият религиозен паметник в света. Руините заемат площ от над 400 квадратни километра. Отнема няколко дни, за да се проучи правилно целият комплекс.

Оригиналната стена в Ангкор Ват може да обгради храма, града и кралския дворец, покривайки пространство от над 200 акра. Но нищо от стената не е останало днес.

2. Името „Ангкор Ват“ се превежда като „Град на храмове“

Ангкор Ват буквално се превежда като „Град на храмове“.

Ангкор е бил столица на Кхмерската империя през 15 век. Името „Ангкор Ват“ идва от комбинацията от санскритска дума „нагара“, означаваща „столица“ и кхмерска дума „Ват“, която се превежда като храмове.

3. Един от двата национални паметника в света, изобразени на националния флаг на държава

Ангкор Ват несъмнено е гордостта на Камбоджа.

Камбоджанците са толкова горди с древния паметник, че поставят Ангкор Ват на знамето на Камбоджа през 1850 г. Единствената друга страна, която има национален паметник на националния си флаг, е Афганистан.

Ангкор Ват също е включен в националната валута на Камбоджа.

 

 Религиозният Храм Ангкор Ват в Камбоджа

4. Еднолично привлича 50% или повече от чуждестранните туристи в Камбоджа

Историята и размерът на Ангкор Ват го превърнаха в международна сензация.

Това наследство е основната причина, поради която 50% от чуждестранните туристи посещават Камбоджа. А броят на туристите, посещаващи мястото, е приблизително 2 милиона годишно.

5. Не е едно от седемте чудеса на света
Въпреки своята слава, размер и историческо значение, Ангкор Ват не се счита за едно от новите седем чудеса на света. След загубата през 7 юли 2007 г.

6. Ангкор Ват преди е бил известен като Писнулок
Преди 16 век Ангкор Ват се е наричал „Писнулок“. Произлиза от официалната титла на кхмерския крал Суряварман II, който е построил религиозения паметник.

7. Астрономическите изследвания до голяма степен са повлияли на дизайна на храма

Астрономията има значително влияние върху структурата на Ангкор Ват.  Главният храм има площадка за наблюдение на Слънцето и Луната. Оста на външната стена около комплекса е точно равна на слънчевите години в дни, а периметърът му е равен на лунната година в дни.

8. Ангкор Ват първоначално е бил хиндуистки храм

Ангкор Ват първоначално е бил посветен на бог Вишну.

Точно това се случи в Ангкор Ват. Ангкор Ват е построен като хиндуистки храм, посветен на Бог Вишну – Покровителят. Но към края на 12-ти век все повече и повече будисти идват в региона и Ангкор постепенно се превръща в будистки храм.

След 1432 г., когато град Ангкор е преместен за постоянно в Пном Пен , Ангкор Ват напълно се трансформира в будистки храм.

 Религиозният Храм Ангкор Ват в Камбоджа

9. Стенните резби и стенописи изобразяват истории и епоси от индуската митология

Разглеждането на стенописите и стенните резби може да ви помогне да разберете произхода на храма и историите от индуската митология, особено историята на „Самудра Мантан“. Това е една от най-известните истории в индуистката митология.

Появява се в Бхагавата Пурана, Махабхарата и Вишну Пурана, където се споменава, че боговете и демоните са разбъркали Океана от мляко, за да създадат „Амрит“ (нектар на безсмъртието).

10. Целият комплекс е проектиран, като е взета под внимание индуската космология

Основният храм представлява дизайна на планината Меру.  Храмът Ангкор се състои от шест кули, сред които височината на най-високата кула е 65 метра с поредица от затворени стени, които пресъздават образа на планината Меру.  Планината Меру, легендарно място в индуистката митология, смятана за  обиталище на Девтас (хиндуистки богове).

11. Храмът е ориентиран на запад, което е забранено в индуската култура

Ангкор Ват е необичайно ориентиран на запад.

Това е в контраст с индуската култура, където посоката на запад се свързва със смъртта. Историците до днес спорят как е възникнал такъв контраст.

12. Над 5 милиона тона пясъчник са били пренесени от кариера на 25 мили за нейното изграждане

Над 5 милиона тона пясъчник са използвани при изграждането на Ангкор Ват.

Само за да се създаде ров около храма, е трябвало да се преместят 1,5 милиона кубически метра пясък и тиня.

13. Има храм на име Байон, който има много усмихнати лица върху камък

Храмът Bayon е особен, защото се състои от 200 усмихнати лица, изградени с камък. Местните вярват, че молитвата пред тях носи късмет и просперитет, въпреки че остава загадка защо лицата са усмихнати.

14. Ангкор Ват е използван като място за сцена в Лара Крофт: Tomb Raider

Известният холивудски филм Lara Croft: Tomb Raider е заснет в храма Ta Prohm в Ангкор. Paramount беше таксуван с 10 000 USD на ден, за да снима на мястото. Забавен факт – първият осиновен син на Анджелина Джоли Мадокс е от сиропиталище в Камбоджа.

15.Ангкор Ват има  дрескод
Не можете да влезете в храмовия комплекс, без да поддържате подходящ дрескод.  Посетителите трябва да носят дълги панталони, които покриват коленете им, и ризи, покриващи раменете им. И поли, шорти, потници не се допускат в помещенията на храма.

Препоръчани статии

Коментари