Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета Тиквичките – полезни свойства.

Тиквичките – полезни свойства.

от bezgranici
0 коментар

Смята се, че тиквичките, са били култивирани за първи път преди 10 000 години в Южна Америка.

Каква е хранителната стойност имат тиквичките? Предпочитана храна сред диетите с ниско съдържание на въглехидрати и всеки, който иска да отслабне бързо.

Тиквичките имат висок процент вода, имат ниско съдържание на калории, въглехидрати и захари, са високо съдържание на основни хранителни вещества като калий, манган и антиоксиданти, като витамин С и витамин А. Дори е установено , че сортовете тиквички, както жълти, така и зелени, имат терапевтични съединения, включително лутеин, β-каротин, зеаксантин и дехидроаскорбинова киселина.

Хранителни факти за тиквичките.

Тиквичките се предлагат в два вида: зимни и летни. Докато и двата вида споделят някои прилики и предимства, има няколко основни разлики.

Летните сортове скуош включват зелени и жълти тиквички, тиква с кривоврат, деликата , папая, круша , чайот , кокозел и патипан. Тъй като всички летни тикви са с по-ниско съдържание на калории и много по-малко в естествени захари и нишесте от зимните тикви, те имат по-ниски резултати по отношение на гликемичния индекс.
Всички летни тикви се берат технически преди да узреят напълно и да се втвърдят, докато зимните тикви се берат, когато са по-зрели и втвърдени.

И двата вида групи тиква са добри източници на витамин А и витамин С, плюс калий и фибри. Въпреки това, зимният скуош има тенденция да съдържа повече тези витамини, особено витамин С.

Тиквичките също съдържат известно количество витамин Е, пантотенова киселина, холин, калций, желязо, цинк и селен.Считат ли се тиквичките за „ суперхрана “? Зависи.

Въпреки че храненето с тиквички осигурява много хранителни вещества, то не са толкова високо на витамини или минерали, колкото други зеленчуци, като зеле, броколи, аспержи или спанак.

ползи от тиквичките

Ползи за здравето

1. Висок източник на антиоксиданти и витамин С

Една средна тиквичка има над 50 процента от дневните ви нужди от витамин С. Храните с витамин С могат да помогнат за поддържането на жизненоважната обвивка на вашите кръвни клетки, понижават кръвното налягане и предпазват от възпаление и запушени артерии.

2. Имат противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят здравето на сърцето

Тиквичките и другите тикви се състоят предимно от вода и въглехидрати , по-специално от вида, наречен полизахариди.

Лятната тиква съдържа добър процент фибри, наречени пектин, който е вид полезен полизахарид, който е свързан с подобряване на сърдечно-съдовото здраве и способността за естествено понижаване на холестерола.

3. Тиквичките са висок източник на калий

Често пренебрегваната полза от тиквичките е фактът, че хранителните вещества с тиквички са с високо съдържание на полезния за сърцето минерал калий. Една чаша варени тиквички  дава повече от 15 процента от дневната ви стойност, което обикновено е повече от това, което е включено в типичната мултивитаминова добавка.

4. Помагат за подобряване на храносмилането

Тиквичките са полезни за здравето на храносмилането и често се препоръчват при храносмилателни проблеми, като дивертикулит, тъй като те хидратират и осигуряват основни електролити и хранителни вещества. Изследванията показват, че тиквичките предлагат и противовъзпалителна защита в стомашно-чревния тракт, която може да помогне при симптомите, свързани с язвата и синдрома на пропускливите черва.

полезни свойства на тиквичките

5. Съдържат ниско ниво на калории и въглехидрати

Едно от най-хубавите неща за летните сортове е, че имат много високо съдържание на вода. Включването на тонове зеленчуци без скорбяла във вашата диета е ефективна стратегия за естествено намаляване на приема на калории.

Храненето с тиквички има ниско съдържание на калории и ви помага да заситете. Можете да ядете много наведнъж за малко калории.

6. Помага за поддържане на здравето на очите

Всички видове летни тикви (както и зимни) предлагат добра доза фитонутриенти, като витамин С, манган, бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които предпазват здравето на очите.

7. Добър източник на витамини от група В

Тиквичките са с високо съдържание на витамини от група В, включително фолат, витамин В6 и рибофлавин. Витамините от група В подпомагат поддържането на здравословен метаболизъм, тъй като те подпомагат метаболизма на протеини, въглехидрати и нуклеинова киселина. Получаването на достатъчно витамини от група В е важно за когнитивното здраве, поддържането на добро настроение и предотвратяването на умората.

8. Може да помогне за контролиране на диабета

Тъй като тиквичките са с ниско съдържание на въглехидрати и захар и са засищащи и богати на хранителни вещества, те могат да играят роля в превенцията на диабета.

Консумирането на храни с високо съдържание на фибри има много положителни ефекти върху физическото здравословно състояние в допълнение към контрола на кръвната захар. Той също така влияе положително на стомашно-чревния тракт, има потенциал да поддържа намаляване на теглото и може да подобри нарушенията на метаболизма на въглехидратите и мазнините, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

Препоръчани статии

Коментари