Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета Годжи бери: Антиоксидант и противовъзпалителен супер плод.

Годжи бери: Антиоксидант и противовъзпалителен супер плод.

Топ 8 на ползите от годжи бери.

от bezgranici
0 коментар

Растението годжи бери или „вълчи плод“, както е известно в Китай, е чудесен източник на имуноподдържащи полизахариди и антиоксиданти, ценени за 2000 години в традиционната китайска медицина.

Някои легенди съобщават, че годжи бери са били изяждани от монасите в Хималайските планини и накисвани в гореща вода, за да подпомогнат медитацията и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

Какво ни казва изследването за ползите от годжи бери? С ниско съдържание на калории, без мазнини, добър източник на фибри и храна с високо съдържание на антиоксиданти , ползите от годжи бери включват способността да помага в борбата със свободните радикали, които водят до болести, ефективно да управлявате теглото си и да изпитвате по-добро храносмилане.

Обикновено консумирани сурови, сушени или в течна или прахообразна форма, универсалните годжи бери съдържат широка гама от фитонутриенти, витамини и микроелементи, което им дава името „ суперхрана плодове “ от много здравни експерти.

Какво е годжи бери?

Плодовете годжи бери, които имат научното наименование Lycium barbarum , растат върху вид растение шишмер, което принадлежи към семейство Solanaceae . Това семейство растения включва и други плодове и зеленчуци като картофи, домати, патладжани и люти чушки.

Годжи берито обикновено се изсушава и има ярко оранжево-червен цвят със сладък и остър вкус.

Растенията годжи бери произхождат от Азия, особено Китай, където се отглеждат както в северните, така и в южните региони. Днес се отглеждат два основни вида растения годжи бери: L. chinense се отглежда в южната част на Китай, докато L. barbarum се отглежда на север.

goji berry

Хранителна информация.

Като лека закуска с изненадващо високо съдържание на протеини , предимствата на сушените годжи бери също предлагат добра доза фибри, над 20 различни витамини и минерали и, разбира се, изобилие от антиоксиданти.

Хранителната стойност на годжи бери може да варира в широки граници в зависимост от точния вид зрънце, колко пресни са и как се съхраняват.

Различни източници твърдят, че ползите от годжи бери включват различна степен на хранителни вещества. По-долу е набор от витамини, минерали и други фитохимикали, присъстващи в годжи бери.

Ето данни за хранителната стойност на годжи бери за 28 грама сушени плодове годжи бери (пет супени лъжици).

Около 100 калории
22 грама въглехидрати
4 грама протеин
3 грама фибри
7500 международни единици витамин А
14 милиграма витамин С
12 милиграма желязо
18 аминокиселини
5 източника на здравословни, ненаситени мастни киселини, включително алфа-линоленова киселина и линолова киселина.
Фитохимикали, включително бета-каротин, зеаксантин, ликопен , криптоксантин, лутеин и полизахариди

goji berry

Топ 8 на ползите от годжи бери

Плодовете годжи бери са обстойно изследвани за способността им да създават общо чувство за благополучие, да подобряват неврологичните/психологическите характеристики, да поддържат по-добро стомашно-чревно здраве и функции на червата, да помагат за изграждането на по-силни мускулно-скелетни системи и да подобряват сърдечно-съдовото здраве. Те също така лесно се добавят към ястията, за да повишат енергийните нива и ефективността.

1. Осигурява високи нива на антиоксиданти и хранителни вещества.

2.Подобрява имунната функция и се бори с рака.

3. Подпомага кожата да изглежда добе и осигурява допълнителна фотозащита за хората, които са податливи на кожни заболявания.

4. Предпазва очите от свързани с възрастта заболявания като дегенерация на макулата, водещата причина за слепота при по-възрастните хора.

5. Помага за стабилизиране на кръвната захар.Особено полезни за хора с диабет, ползите от годжи бери също помагат за контролиране на освобождаването на захар в кръвния поток, което предотвратява пикове и спадове поради проблеми с балансирането на нивата на глюкозата

6. Детоксира черния дроб.

7. Поддържа нивото на  енергията и настроението високо.

8. Консумацията на годжи бери има полза за репродуктивната система и подпомага плодовитостта да е повишена.

 

Рискове и странични ефекти

Какви са страничните ефекти на годжи бери? Въпреки че повечето хора могат да понасят добре годжи бери, възможните странични ефекти от годжи бери могат да включват стомашни болки или алергична реакция, особено ако ги ядете в големи количества.

 

Препоръчани статии

Коментари