Saturday, May 25, 2024
Начало Интересни факти Забавни факта за света, които звучат абсурдно, но всъщност са истина.

Забавни факта за света, които звучат абсурдно, но всъщност са истина.

от bezgranici
0 коментар

Едно от най-интригуващите неща когато пътувате е да откриете, защо нещата са такива, каквито са днес. От скрити тайни до странни явления, ето няколко примера от света, които в началото може да звучат абсурдно, но всъщност са доказани като истински факти!

В пустинята Сахара вали сняг.

факти

В пустинята Сахара вали сняг.

Известно е, че в пустините има много малко валежи. И ако валежите са редки, то за снеговалеж е още по-рядко явление? Е, невъзможното се случи през 2018 г. и пустинята Сахара беше покрита с одеяло от бял сняг. Снегът обаче се задържа само един ден, преди да се стопи под жаркото слънце.
Първият регистриран снеговалеж е през 1979 г. – снежна буря, която продължи половин час. Въпреки че температурите падат до замръзване през нощта, липсата на влага прави почти невъзможно производството на сняг. Но кой знае, може да имате късмета да го видите при следващото си пътуване до Сахара!

Има само две държави в света, където Coca Cola не съществува.

факти

Собствената сода Ryongjin Cola произведена в Северна Корея.

Може да си мислите, че Coca Cola е нещо, което можете да намерите навсякъде по света, но тези две страни са били в дългосрочно търговско ембарго на САЩ – Северна Корея от 1950 г. и Куба от 1962 г.

Северна Корея обаче е направила своя собствена сода с тъмен цвят. Наричат ​​го Ryongjin Cola и  има подобна червена опаковка , но дали има същия страхотен вкус? 🤔

Судан има най-много пирамиди в света (не Египет)!

факти

Пирамидите в Судан.

Египет и пирамиди са почти синоними, но знаете ли, че има пирамиди и в Судан ? Нубия, регион в Судан, има 255 пирамиди – два пъти повече от Египет!
След като управляват 25-та династия на Египет, нубийските фараони избягат в Судан и формират Кушитското кралство , включвайки египетската култура в новия си град.

Мачу Пичу е град, устойчив на земетресения.

факти

Мачу Пичу, Перу.

Този древен град на инките се намира на върха на две разломни линии в Перу . Това означава, че земетресенията са били очаквани събития. И така, как са го преживели?
Всъщност инките са създадали брилянтна инженерна техника, наречена „ песенна зидария “, при която скалите се изрязват, за да паснат перфектно заедно без хоросан.  Така по време на земетресение камъните могат свободно да се приплъзват помежду си без да създават прекомерно напрежение в конструкцията. Ако не беше построен по този начин, Мачу Пикчу отдавна щеше да бъде разрушен и днес едва ли щяхме да можем да се наслаждаваме на великолепието на “Изгубения град на инките”.

Най-ярката дъга е в реката на Колумбия.

факти

Каньо Кристалес, Колумбия.

Обикновено ще откриете дъги в небето, но Каньо Кристалес , известен още като „Реката от петте цвята“,са лъчи по-ярки от всяка дъга в небето.
Разположена в колумбийския национален природен парк Serranía de la Macarena , тази зашеметяваща река дължи своята многоцветна красота на Macarenia Clavigera, растение, което живее в речното корито. Най-добре се наблюдава между май до ноември, когато речните плевели цъфтят в жълто, синьо, зелено и червено. Така се получават по-ярки нюанси през това време, тъй като водите са по-плитки, позволявайки на повече слънчева светлина да достигне до растенията.

Препоръчани статии

Коментари