Saturday, June 15, 2024
Начало Здравословни съвета 10 начина, как да управляваме и намалим стреса

10 начина, как да управляваме и намалим стреса

от bezgranici
0 коментар

Стресът ни влияе по много начини, както физически, така и емоционално, и в различна интензивност.

Хората реагират различно на стреса. Някои често срещани симптоми на стрес включват проблеми със съня, изпотяване или промяна в апетита.

Симптоми като тези се предизвикват от прилив на хормони на стреса в тялото ви, които, когато бъдат освободени, ви позволяват да се справите с натиск или заплахи.

Хормоните, наречени адреналин и норадреналин, повишават кръвното ви налягане, увеличават сърдечната честота и увеличават количеството, което отделяте. Това подготвя тялото ви за спешна реакция.

Тези хормони могат също да намалят притока на кръв към кожата ви и да намалят дейността на стомаха ви. Кортизолът, друг хормон на стреса, освобождава мазнини и захар във вашата система, за да увеличи енергията ви.

В резултат на това може да изпитате главоболие, мускулно напрежение, болка, гадене, лошо храносмилане и световъртеж. Може също да дишате по-бързо, да имате сърцебиене или да страдате от различни болки. В дългосрочен план може да се изложите на риск от инфаркти и инсулти.

стрес, главоболие

Как можете да си помогнете със стреса?

Стресът е естествена реакция на трудни ситуации в живота, като работа, семейство, взаимоотношения и парични проблеми.

Твърде много или продължителен стрес може да доведе до физически проблеми. Това може да включва по-ниски нива на имунитет, храносмилателни и чревни затруднения като синдром на раздразнените черва (IBS) или проблеми с психичното здраве като депресия.

Затова е важно да управляваме стреса си и да го поддържаме на здравословно ниво, за да предотвратим дълготрайно увреждане на телата и умовете си.

Ето 10 начина, как да управляваме и намалим стреса:

1.Осъзнайте кога ви създава проблем.

Трябва да направите връзка между това да се чувствате уморени или зле и напрежението, пред което сте изправени. Не пренебрегвайте физически предупреждения като напрегнати мускули, преумора, главоболие или мигрена.

2.Идентифицирайте причините.

Опитайте се да идентифицирате основните причини. Групирайте възможните причини за вашия стрес в такива с практично решение, такива, които така или иначе ще се подобрят след известно време, и тези, за които не можете да направите нищо.

Опитайте се да пуснете тези от втората и третата група – няма смисъл да се тревожите за неща, които не можете да промените, или неща, които ще се оправят от само себе си.

как да управляваме и намалим стреса

3.Прегледайте начина си на живот.

Има ли неща, които правите, които могат да бъдат предадени на някой друг? Можете ли да правите нещата по по-спокоен начин? Може да се наложи да дадете приоритет на нещата, които се опитвате да постигнете, и да реорганизирате живота си, така че да не се опитвате да правите всичко наведнъж.

4.Храни се здравословно.

Здравословната диета ще намали рисковете от заболявания, свързани с диетата. Освен това има все повече доказателства, показващи как храната влияе на нашето настроение.

Чувството за благополучие може да бъде защитено, като се уверим, че диетата ни осигурява адекватни количества хранителни вещества за мозъка, като основни витамини и минерали, както и вода.

5.Бъдете наясно с пушенето и пиенето .

Въпреки че може да изглежда, че намаляват напрежението, това е подвеждащо, тъй като те често влошават проблемите.

как да управляваме и намалим стреса

6.Упражнения.

Физическите упражнения могат да бъдат много ефективни за облекчаване на стреса. Дори да излезете на чист въздух и да правите леки физически упражнения, като ходене до магазините, може да помогне.

7.Отделете време.

Отделете време за почивка. Казването „просто не мога да си взема почивка“ е безполезно, ако сте принудени да си вземете почивка по-късно поради лошо здраве. Постигането на баланс между отговорността към другите и отговорността към себе си е важно за намаляване на нивата на стрес.

8. Медитация.

Медитацията на вниманието може да се практикува навсякъде и по всяко време. Изследванията показват, че може да намали ефектите от стреса, тревожността и други свързани проблеми като безсъние, лоша концентрация и лошо настроение при някои хора.

как да управляваме и намалим стреса

9.Осигурете си спокоен сън.

Проблемите със съня са често срещани, когато страдате от стрес. Опитайте се да си почивате достатъчно.

10.Не бъдете твърде строги към себе си.

Опитайте се да запазите нещата в перспектива. В крайна сметка всички имаме лоши дни.

Какво причинява стреса?
Всякакви ситуации могат да причинят стрес. Най-често срещаните включват работа, парични въпроси и отношения с партньори, деца или други членове на семейството.

Стресът може да бъде причинен или от големи катаклизми и житейски събития като развод, безработица, преместване на къща и загуба на близък, или от поредица от незначителни раздразнения като чувство за подценяване на работа или спор с член на семейството.

Понякога няма очевидни причини. В резултат на това може да изпитате главоболие, мускулно напрежение, болка, гадене, лошо храносмилане и световъртеж. Може също да дишате по-бързо, да имате сърцебиене или да страдате от различни болки.

 

За написването на тази статия са използвани различни източници.

 

 

Препоръчани статии

Коментари