Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета Тиквени семки – ползи за здравето.

Тиквени семки – ползи за здравето.

от bezgranici
0 коментар

Тиквените семки са пълни с хранителни вещества.

Тиквените семки са семената, които растат вътре в тиква. Те осигуряват протеини, ненаситени мазнини, фибри, магнезий, антиоксиданти и др. Тиквените семки могат да се консумират като лека закуска, като съставка на рецепта или в различни продукти, включително тофу от тиквени семки, масло от тиквени семки и протеинов прах от тиквени семки.

Ето повече за ползите за здравето и храненето на тиквените семки, както и за начините да ги консумирате.

Ползи
Тиквените семки са заредени с хранителни вещества, които са необходими, за да ви помогнат да функционирате. В допълнение към хранителните ползи, които тиквените семки осигуряват, може да има и някои преки ползи за здравето от консумацията на семките.

Антиоксиданти

Тиквените семки съдържат антиоксиданти, включително феноли и флавоноиди.

Фенолите помагат да се отблъснат увреждащите клетките  в тялото, което може да предпази от стареене и болести. Техните противовъзпалителни, антимикробни и противоракови ефекти също са добре документирани.

Флавоноидите са свързани с широк спектър от благоприятни за здравето ефекти, включително защита срещу рак, втвърдяване на артериите и болестта на Алцхаймер. Подобно на фенолите, флавоноидите противодействат на съединенията, които увреждат здравите клетки и имат силно противовъзпалително действие.

Тези антиоксидантни ефекти могат да бъдат още по-големи с печени тиквени семки. Изследванията показват, че след печене тиквените семки имат повече феноли и флавоноиди.

тиквени семки

Тиквените семки съдържат добри мазнини.

Около четвърт чаша – тиквените семки осигуряват повече мазнини, отколкото протеини или въглехидрати. Тази мазнина е предимно мононенаситена и полиненаситена мазнина.

Доказано е, че и двата вида мазнини намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта, което може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Богати на магнезий
Тиквените семки са най-добрият източник на магнезий . Този минерал е необходим за повече от 300 реакции в тялото, включително поддържане на нервната и мускулната функция, поддържане на здрава имунна система, поддържане на стабилен сърдечен ритъм и укрепване на костите. Магнезият също помага на тялото да произвежда енергия и да управлява нивата на кръвната захар.

Може да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата
Фитоестрогените са естествени съединения в някои храни, като тиквени семки, които са подобни на хормона естроген.

Малки, предимно предварителни проучвания показват, че добавката от тиквени семки може помогне за:

Намаляване на симптомите на увеличена простата, като например необходимост от събуждане посред нощ за уриниране , за мъже на възраст от 50 до 75 години.
Подобрява здравето на сърцето при жени, които са преминали през менопаузата, като например чрез намаляване на кръвното налягане и подобряване на притока на кръв.
Намаляване на симптомите като често уриниране .

тиквени семки

Хранене
Тиквените семки могат да се консумират със или без черупките. Те съдържат:

Калории: 163
Мазнини: 13.9g
Въглехидрати: 4.17g
Фибри: 1.84g
Белтъчини: 8.45g
Магнезий: 156 mg, 37% от дневната стойност
Цинк: 2,17 mg, 19,7% от дневната стойност
Желязо: 2,29 mg, 12,7% от дневната стойност
Цинкът е необходим за правилното функциониране на имунната система и играе роля в растежа на клетките, развитието на бременността, заздравяването на рани, разграждането на въглехидратите и действието на инсулина. Необходим е и за обонянието и вкуса.

Желязото е минерал, необходим за много функции. Той е част от хемоглобина, който пренася кислород в тялото и помага на мускулите да съхраняват и използват кислород. Също така е част от много други протеини и ензими.

Съвети за консумация

Печени обелени тиквени семки.
Поръсете тиквени семки върху овесени ядки или овесени ядки за една нощ, кисело мляко, тост с авокадо или плодова салата.
Добавете ги към салати или като гарнитура за слама, хумус, варени зеленчуци, супи и пържени картофи.
Разбийте протеин от тиквени семки в смутита, смесени супи или пюре от карфиол, за да увеличите съдържанието на протеин.
Включете масло от тиквени семки в песто, сосове, смутита, енергийни топки или печива.
Когато ядете обелени тиквени семки, не забравяйте да пиете много вода, за да помогнете на храносмилателната система да преработи съдържанието на фибри.

Препоръчани статии

Коментари