Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета Няколко причини, поради които малините са толкова полезни за вас.

Няколко причини, поради които малините са толкова полезни за вас.

Силните ползи за здравето на малините просто може да ви изненадат.

от bezgranici
0 коментар

Малините са вкусни през цялата година, независимо дали са пресни или замразени. Тези великолепни плодове не са само вкусни и разнообразни. Те имат впечатляващ хранителен профил, който ги прави един от най-здравословните избори в производствената верига.

Ето няколко ползи за здравето от малините, плюс лесни начини за включване на пресни и замразени опции в ястия и закуски.

Една порция от 100 грама малини осигурява 23 милиграма витамин С, според Министерството на земеделието . Това количество е приблизително 30% от минималната дневна цел за витамин С за жени, според Националния институт по здравеопазване . Витамин С поддържа имунитета и здравето на кожата и спомага за производството на колаген, освен това витамин С в малините увеличава способността на тялото ви да изгаря мазнините.

Малините също съдържат манган, калций и витамин К, които играят роля в здравето на костите и те доставят по-малки количества витамин Е, витамини от група В, магнезий, мед, желязо и калий.

Малините също са едни от плодовете с най-ниско съдържание на захар, само 2,7 грама на порция от 100 грама, в сравнение с около 13 грама в малка ябълка.Ниското съдържание на захар ги прави отличен вариант за всеки, който обича сладкото, който иска да сведе до минимум общия си прием на захар .

малини

Малините са мощни антиоксиданти с високо съдържание на витамин С.

Според проучване по-високият прием на богати на антиоксиданти плодове като малини е свързан с по-нисък риск от хронични заболявания, свързани със стреса. Тези заболявания включват сърдечно-съдови заболявания, рак и смърт от всякакви причини.

Антиоксидантите могат да предотвратят или забавят някои видове увреждане на клетките. Когато тренирате, превръщате храната в енергия или сте изложени на цигарен дим, замърсен въздух и слънчева светлина, тялото ви естествено произвежда свободни радикали. Свободните радикали са силно нестабилни молекули, които причиняват увреждане на клетките.

Свободните радикали могат да причинят „оксидативен стрес“, предизвиквайки увреждане на клетките. Но според , антиоксидантните молекули противодействат на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Малиновите антиоксиданти също помагат за намаляване на възпалението, известен фактор за преждевременно стареене. Естествените защитни вещества в малините също подпомагат възстановяването на ДНК и блокират ензимите, които предизвикват болка при артрит.

Антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в малините могат да помогнат за предпазване от рак . Някои доказателства сочат, че тези съединения намаляват възпроизводството на ракови клетки.

 

малини

Малините са сред най-големите хранителни източници на диетични фибри, осигуряващи 6,5 грама на всеки 100 грама, според проучването Advanced Nutrition – една трета от минималната дневна цел.

Може да помогне за предотвратяване на диабет.Изследователи установили, че за тези, които са изложени на риск от диабет, яденето на повече малини намалява количеството инсулин, необходимо за управление на нивата на кръвната захар . Кръвната захар е по-ниска при тези, които са консумирали две чаши червени малини, отколкото тези, които не са яли нито една.

Малините помагат за противодействие на оксидативния стрес, дисбаланс между увреждащите клетките свободни радикали и способността на тялото да се бори с техните вредни ефекти. Флавоноидите в горските плодове помагат за подобряване на координацията, паметта и настроението.

Малините имат няколко ползи за здравето.

Те съдържат много хранителни вещества, които ви помагат да сте здрави и могат да ви предпазят от хронични заболявания. Нещо повече, те задоволяват всички сладки зъби, без да са с високо съдържание на захар.

Консумирайте малини в умерени количества, за да извлечете всичките им предимства. Замразени или пресни, има много начини просто да добавите малини към ежедневните си ястия или закуски.

Препоръчани статии

Коментари