Saturday, May 25, 2024
Начало Здравословни съвета Бананите, защо са толкова полезни?

Бананите, защо са толкова полезни?

Ако не ядете банан всеки ден, това може да ви убеди да започнете.

от bezgranici
0 коментар

Колко е полезен банана?

Бананите са култивирани за първи път в  югоизточната част на Азия. Оттам е пренесен в тропическите части на Африка, а по-късно и на Америка. Освен много вкусен бананът крие редица свойства, полезни за здравето и добрата ни форма.

Един банан наистина е естествен лек за много болести.

Сравнен с ябълка, той има 4 пъти повече протеини, 2 пъти повече калории, 3 пъти повече фосфор, 5 пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали… Също така е богат на калий и е една от най-стойностните храни.

Разбира се, само при условие, че е откъснат от дървото узрял, а не зелен и че не е обработен с химикали, каквито за съжаление тропически плодове се предлагат много на пазара.

Само когато се опитвате да свалите килограми и пазите някаква диета, бананът не е ваш приятел. Все пак един банан се равнява на две филийки хляб, а и захарозата, фруктозата и глюкозата, които съдържа, не са първи приятели на диетите. Като изключим това правило, ви предлагаме да се фокусирате върху останалите 10 и смело да похапвате вкусния плод.

Изследователи от университета в Алабама са открили, че яденето на банани всеки ден може да помогне за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Тяхното проучване, което има за цел да определи как минералът калий влияе на кръвния поток и здравето на артериите, изследва мишки, които са получили диета, съдържаща или ниски, нормални или високи нива на калий.

Като цяло, мишките, на диета с ниско съдържание на калий, имат много по-твърди артерии от техните двойници. Мишки, които са получили високи нива на калий, от друга страна, показват значително по-малко втвърдяване на артериите и намалена скованост в аортата.

Предишни изследвания също подкрепят важността на калия.

Предишни проучвания и данни също показват, че богатата на калий диета помага за понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания, според д-р Рагавендра Балига, кардиолог в Медицинския център Уекснър към Държавния университет в Охайо.

„Един анализ, публикуван в Journal of American College of Cardiology през 2011 г., включва данни от 11 проучвания и 250 000 души“, казва д-р Балига. „Това проучване съобщава, че средно увеличение от 1540 mg диетичен калий на ден е свързано с 21% намален риск от инсулт.“

 

банани

Изследването на университета в Алабама обаче е сред първите, които изследват въздействието на минерала върху здравето на артериите. Получаването на достатъчно калий помага за поддържането на здравословен сърдечен ритъм, според Michelle Routhenstein – диетолог по превантивна кардиология.

„Когато има дефицит на калий, ниските нива могат да причинят сърдечни аритмии и потенциално да нарушат притока на кръв към мозъка, мускулите и органите“, казва тя.

Според експерти, калият също така подобрява функцията на сърцето ви, като регулира сърдечния ритъм, усвоява въглехидратите и изгражда мускули. Комбинацията от тези предимства може да направи чудеса с вашите артерии, предотвратявайки сърдечни заболявания и инсулти по пътя.

Бананите са с високо съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система.

Богати на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин и да помогнат в случай на анемия.

Помага при депресия – Бананите са богати на витамин В6, който помага за регулирането на нивото на кръвната захар. Те също съдържат вид протеин, наречен триптофан, който тялото преобразува в серотонин, който ви кара да се отпуснете, подобрява настроението ви и като цяло ви кара да се чувстват по-щастливи.

Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан.

Причината за това е съдържанието на триптофан, вид протеин, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който ни подобрява настроението и цялостно ни прави по-щастливи.

Препоръчани статии

Коментари